سرنوشت FATF همچنان در ابهام

سرنوشت FATF همچنان در ابهام – ۲۵آذر۱۳۹۷

گزارش و گفتگو با رضا هفت برادران

هم‌میهنان عزیز، دوستان و بینندگان گرامی سیمای آزادی، از طرف خودم و همکارانم بهترین سلامها و درودها رو تقدیم شما می‌کنم. خوشحالم که در برنامة امروز تیک تاک در خدمت شما هستم. موضوعی که امروز اون رو مورد بررسی و بحث قرار می‌دیم، سرنوشت FATF هست که همچنان در هاله‌ی از ابهام قرار داره همون طور که لابد در خبرها شنیده‌اید.

مجمع تشخیص مصلحت نظام روز گذشته خود با تایید نظر هیات عالی نظارت، مجلس رژیم را موظف کرد ماده یک مصوبه مبارزه با پولشویی را اصلاح کند. آیا برگشت مجدد لایحة کذایی مبارزه با پولشویی به مجلس، بیانگر دور جدیدی از جنگ و جدال بی‌پایان در بارة آن است؟ و آیا سرنوشت FATF همچنان در ابهام باقی می‌ماند؟ توجه شما رو به گزارشی در این باره جلب می‌کنم.

گزارش


به گزارش خبرگزاری نیروی تروریستی قدس، پاسدار محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در نشست خبری روز گذشته از ورود این مجمع به بررسی لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی در کشور خبر داده بود. وی گفت "در جلسه امروز یکی از این موارد که هیئت عالی نظارت، ایرادی به مصوبه مجلس در لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی گرفته بود و مجلس آن را نپذیرفته بود، بررسی کرد و مجدداً در جلسه مصوب کرد که مجلس باید این ماده را اصلاح کند".

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره این ماده توضیح داد که "ماده یک درباره منشأ جرم است که از مجلس خواهیم خواست در مصوبه خود تجدید نظر داشته باشد و آن را پس بگیرد". چرا که مغایر با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است. برگشت مجدد لایحة پولشویی به نظر می‌رسد که دور جدیدی از کشمکش در رژیم بین باندهای متخاصم را دامن زده است.

علی مطهری در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری حکومتی ایسنا گذاشته، گفته است: این لایحه برای داوری میان نظر مجلس و نظر شورای نگهبان به مجمع ارسال شده بود، اما مجمع به جای آنکه داوری کند و به نفع یکی از دو طرف رأی بدهد، برای اصلاح به مجلس فرستاد. مطهری خاطرنشان می‌کند که این اقدام فراتر از اختیارات مجمع در اصل ۱۱۲ قانون اساسی و تاسیس یک اختیار جدید برای این مجمع و به رسمیت شناختن آن به عنوان شورای نگهبان دوم است.

این رویه بدون تغییر قانون اساسی امکان اجرا شدن ندارد... مجلس باید برای این بدعت آشکار که کیان مجلس را تهدید می‌کند تدبیر نماید.» این در حالی است که در داخل مجمع تشخیص هم در این زمینه اختلاف نظر وجود دارد. آخوند مجید انصاری یکی از اعضای مجمع دو شب پیش در گفتگویی با تلویزیون رژیم اذعان کرد که مجمع ناگزیر از تصویب این لایحه است: «یک ارادة‌ملی میخواد، نه باید سیاسیش کرد، نه باید کسی گارد بگیره و همه باید به میدان بیایند؛ مجلس دولت، نظام و قوه قضائیه و همه باید به میدان این مسئله را حل کنند.

همین معطلی که روی لوایح چهارگانه FATF داریم را نگاه کنید…
مجری: تکلیف این در مجمع چه می‌شود؟
انصاری:ما شنبه آینده اصلاح لایحه پولشویی را در دستور مجمع داریم؛ مجمع ۴-۳ ایراد بر اصلاحاتی که مجلس به عمل آورده بود، داشت و ۶-۵ ایراد هم شورای نگهبان گرفته بودند. مجموعه ایرادات مجمع که به شورای نگهبان رفته بود در واقع ایرادات شورای نگهبان بر قانون بود. برخی در مجلس حل شده و ۴-۳ مورد باقی مانده و شنبه باید تصمیم‌گیری شود.
لایحه مربوط به پالرمو و CFT هم برخی از موادش اصراری در مجلس شده، از باب مصلحت به مجمع آمده است.
مجری: با توجه به این امر، تصویب خواهد شد؟
انصاری:من پیش‌بینی می‌کنم در مجمع تصویب شود، ممکن است با یک اصلاح جزئی در یک جایی برای تطبیق یا تامین سیاست‌های کلی، ولی تصویب خواهد شد. ما ناگزیر هستیم تصویب کنیم، باید تصویب کنیم. منافع ملی ما اقتضاء می‌کند تصویب کنیم.

از سوی دیگر نحوة تصمیم گیری در جلسة دیروز مجلس که ریاست آن را آخوند جنتی به عهده داشت، هم مورد مناقشه قرار گرفته و برخی آن را هدفدار و بر خلاف مقررات مجمع دانسته‌اند. چرا که آخوند جنتی از مخالفان دو آتشة FATF است. محسن رضایی جنتی را نایب رئیس مجلس معرفی کرده، اما آخوند انصاری خاطرنشان می‌کند که بر اساس حکم خامنه‌ای مجمع تنها رئیس و دبیر دارد و نایب رئیس ندارد.

در همین رابطه سایت دولت بهار وابسته به باند احمدی‌نژاد نوشت: از شواهد و قراین چنین برمی‌آید که مجمع تشخیص برای تصویب لوایح FATF بشدت تحت فشار داخلی و خارجی است. دیروز در غیاب آیت الله شاهرودی، آیت الله جنتی رییس مجمع بود. حال باید دید پس از برجام، داغ ننگ تصویب لوایح استعماری بر پیشانی چه کسانی خواهد خورد!».

گفتگوی سیاسی


همان طور که می‌دانید دو هفته پیش مجلس ارتجاع در پی یک جنگ و جدال طولانی، لایحة مبارزه با پولشویی یا cft را تصویب کرد و با انجام بعضی اصلاحات مورد نظر شورای نگهبان آن را به مجمع تشخیص مصلحت نظام فرستاد، اما این مجمع بعد از دو هفته دیروز به ریاست آخوند جنتی تشکیل جلسه داد و آن را برای اصلاح یک بند دوباره به مجلس فرستاد.

معنی این اقدام مجمع تشخیص چیه؟ آیا این شروع دور جدیدی از کشمکش و مشاجره در رژیمه؟ چرا این قضیه این قدر پیچ خورده و تبدیل به یک بحران در رژیم شده؟ و بالاخره رژیم یا به عبارت دیگه ولی فقیه چه خطی در این رابطه داره و می‌خواد تصویب بشه یا نه؟ اینها سؤالاتی است که در گفتگوی امروز خودمون با رضا هفت برادران سعی می‌کنیم به اونها جواب بدیم.

س: اشکالی که مجمع تشخیص گرفته چیه؟ و اصلاً موضوع دعوا چیه؟


ج: به گفتة‌محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام "ماده یک این لایحه درباره منشأ جرم است که از مجلس خواهیم خواست در مصوبه خود تجدید نظر داشته باشد و آن را پس بگیرد". چرا که مغایر با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است.
محسن رضایی دیروز همچنین گفت " هیئت عالی نظارت، ایرادی به مصوبه مجلس در لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی گرفته بود و مجلس آن را نپذیرفته بود، بررسی کرد و مجدداً در جلسه مصوب کرد که مجلس باید این ماده را اصلاح کند".
اما به نظر می‌رسه این یک بهانه است. و مجمع تشخیص به این وسیله این جنازه را روی میز مجلس انداخته.

س: علی مطهری نسبت به این اقدام مجمع اعتراض کرده. مضمون این اعتراض چیه؟


ج: علی مطهری در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری حکومتی ایسنا گذاشته، گفته است: این لایحه برای داوری میان نظر مجلس و نظر شورای نگهبان به مجمع ارسال شده بود، اما مجمع به جای آنکه داوری کند و به نفع یکی از دو طرف رأی بدهد، برای اصلاح به مجلس فرستاد. مطهری خاطرنشان می‌کند که این اقدام فراتر از اختیارات مجمع در اصل ۱۱۲ قانون اساسی و تاسیس یک اختیار جدید برای این مجمع و به رسمیت شناختن آن به عنوان شورای نگهبان دوم است.

این رویه بدون تغییر قانون اساسی امکان اجرا شدن ندارد... مجلس باید برای این بدعت آشکار که کیان مجلس را تهدید می‌کند تدبیر نماید.» اما این تنها موضوع مناقشه نیست. جلسة دیروز در غیاب رئیس مجمع آخوند شاهرودی که به شدت بیمار و بستری است و در غیاب آخوند موحدی کرمانی، که در غیاب شاهرودی ریاست رو به عهده می‌گرفت آخوند جنتی ریاست رو به عهده داشت و محسن رضایی او را به عنوان نایب رئیس مجمع معرفی کرد در حالی که آخوند انصاری خاطرنشان می‌کند که بر اساس حکم خامنه‌ای مجمع تنها رئیس و دبیر دارد و نایب رئیس ندارد. بنابراین این گمان وجود داره که ریاست جنتی هدفدار بوده چرا که آخوند جنتی از مخالفان دو آتشة FATF است.

س: بالاخره خط ولی فقیه در رابطه با این موضوع چیه؟ می‌خواد این لوایح مربوط به FATF تصویب بشه یا نه؟


ج: این ابهامی که در مورد FATF وجود دارد و این جنگ و جدال شدیدی که بر سر اون جریان دارد که هر نهادی این توپ را به زمین نهاد دیگر می‌اندازد در واقع انعکاس ضعف و بی تصمیمی ولی فقیه است و هر دو طرف موافقت یا مخالفت خود را به خامنه‌ای مستند می‌کنند . اجازه بدین من به تک و پاتکهای اینها اشاره بکنم که ببینید شدت دعوا تا کجاست؟

از یک طرف در خود مجمع (مثل مجلس) بر سر FATF دو دستگی وجود دارد. از یک طرف محمد صدر از اعضای مجمع میگوید تصویب نشدن FATF می‌تواند مقدمات رژیم را فراهم کند زیرا فشار اقتصادی وحشتناکی به مردم وارد می‌شود که به هیچ وجه قابل مقایسه با دوران جنگ نیست»

از طرف دیگر سایت دولت بهار وابسته به باند احمدی‌نژاد که او هم جزو این مجمع است می‌نویسد:‌ « از شواهد و قراین چنین برمی‌آید که مجمع تشخیص برای تصویب لوایح FATF بشدت تحت فشار داخلی و خارجی است. دیروز در غیاب آیت الله شاهرودی، آیت الله جنتی رییس مجمع بود. حال باید دید پس از برجام، داغ ننگ تصویب لوایح استعماری بر پیشانی چه کسانی خواهد خورد!».

خامنه‌ای در این میان سرگردان است و قدرت آن را ندارد که این تضاد را به یک طرف ببرد. البته واقعیتی که در این میان هر چه بیشتر حتی برای نیروهای خودش عیان می‌شود ضعف و بیچارگی او به عنوان ولی فقیه نظام است. در همین رابطه کیهان خامنه‌ای کیهان به تنزل پلکانی سخنان رهبری» اشاره کرده که این مضمون در نامه‌ هشدار طلاب و دانشجویان بسیجی به رئیس‌و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام نسبت به آسیب‌های پیوستن به FATF آمده است و در این نامه نوشته‌اند:

«آخرین و مهم‌ترین موضوع، بدعتی است که برخی آقایان با شاگردی در محضر برخی قدمای انقلابی! (که احتمالاً منظور رفسنجانی است) یاد گرفته‌اند و آن «تنزل پلکانی سخنان رهبری» است. در این بدعت خطرناک با «سؤالات بنی اسرائیلی» در خلوت و جلوت از رهبری و علم به محذورات ایشان (اشاره به ضعف مفرط خامنه‌ای که قادر نیست یک حرف صریح بزند) که اقتضای شأن تربیتی و پدری و در یک کلام ولایتی ایشان است، قصد تحمیل تصمیمات را دارند».

منظور و معنا خیلی روشنه، این که هر باند سعی می‌کنه تمایل و خواستة خودش را به خامنه‌ای تحمیل بکنه. خامنه‌ای هم که نمی‌تواند تصمیم بگیرد، آن را روی میز مجلس و شورای نگهبان و مجمع تشخیص انداخته و ماحصل آن همین اوضاع بلبشو و شیر تو شیر و تعمیق بحران درونی رژیم است.

تحولات مربوط به تن ندادن ایران به اف ای تی اف و پولشویی ایران

آخوند صدیقی: پیوستن به اف.ای.تی.اف، خودتحریمی است
لطفا به اشتراک بگذارید: