خبرگزاری فرانسه و خبرگزاری سوئیس کیستون ـ اس.د.آ درباره شروع تحقیقات ترور کاظم رجوی

خبرگزاری فرانسه و خبرگزاری سوئیس کیستون ـ اس.د.آ درباره شروع تحقیقات ترور کاظم رجوی ـ ۷مهر۱۴۰۰ 

خبرگزاری فرانسه ۲۸سپتامبر-۶مهر ۱۴۰۰:

دادگاه فدرال سوئیس خواهان گسترش تحقیقات دربارهٔ قتل مخالف سیاسی ایرانی کاظم رجوی با اتهامات نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت شد و بدین‌ترتیب دادستانی را وادار کرد که این پرونده را بازگشایی کند.

این تحقیقات ۱۴نفر را به‌خاطر نقششان در قتل این مسؤل پیشین از اپوزیسیون ایران هدف قرار می‌دهد که در ۲۴آوریل ۱۹۹۰ در یک کمین در کوپه در نزدیکی ژنو... ، ترور شد.

دادستان کانتون وو قصد داشت این پرونده را به‌خاطر قانون مرور زمان ۳۰ساله ببندد.

دادگاه جنایی فدرال در حکم خود به‌تاریخ ۲۳سپتامبر، اعلام کرد: «ترور مورد بحث در نوع خود، می‌تواند با قصد نسل‌کشی یا ارتکاب جنایت علیه بشریت صورت گرفته باشد. از آنجا که این اعمال... مشمول مرور زمان نمی‌شده‌اند، می‌توانند بدون مهلت زمانی تحت تعقیب قرار گیرند. در نتیجه مقتضی است که دادستانی کنفدراسیون... رسیدگی به این پرونده را مجدداً به‌عهده بگیرد».

کاظم برادر مسعود رجوی رهبر تاریخی مجاهدین خلق گروه اصلی اپوزیسیون مسلح علیه رژیم (ایران) بود. او در زمان ترورش نمایندهٔ شورای ملی مقاومت ایران در سوئیس بود.

بعد از مرگ او، سوئیسی‌ها به‌دیپلمات‌های (رژیم) ایران که به‌سرعت بعد از این ترور کشور را ترک کرده بودند مظنون شدند و قضاییهٔ سوئیس فهرستی را از ۱۳مظنون مشارکت فعال در آن (ترور) تهیه کرد.

در سال۲۰۰۶ سوئیس از جمله یک حکم جلب بین‌المللی علیه علی فلاحیان وزیر سابق اطلاعات (رژیم) ایران صادر کرد که مظنون به‌پشتیبانی از ترور آن مخالف ایرانی بود.

بعد از اعلام قصد دادستان برای مختومه‌کردن این پرونده، صالح رجوی برادر دیگر (کاظم)، به دادگاه فدرال مراجعه کرده و نظریهٔ نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت را برای ادامه‌یافتن تحقیقات مطرح کرده بود؛ این جنایات مشمول مرور زمان نمی‌شوند. آقای رجوی به‌طور خاص تأکید کرد که برادرش در سال۱۹۹۰ به‌دنبال قتل‌عام ۳۰هزار زندانی سیاسی در ایران در سال۱۹۸۸ ترور شده است.

به‌گفتهٴ دادگاه جنایی، تحقیقاتی که تاکنون انجام شده مشخص می‌کند اعدام کاظم رجوی «از قبل تصمیم‌گیری شده و فرمان آن در ۱۹۸۲ یا ۱۹۸۳ توسط فلاحیان صادر شده است».

دادگاه گفت، تحقیقات هم‌چنین این موضوع را روشن ساخت که «حذف مخالفان ایرانی در چندین کشور اروپایی صورت گرفته است. ترورهایی به‌طور خاص بین سال‌های۱۹۸۷ و ۱۹۹۳ در هامبورگ، وین، ژنو، لندن، دبی و پاریس» انجام شده است (دادگاه). هم‌چنین تأکید کرد که علی فلاحیان توسط مقام‌های آلمانی در سال۱۹۹۶ و توسط مقام‌های آرژانتینی در سال۲۰۰۳ «به‌خاطر سازماندهی و همآهنگی یک‌سوء‌قصد با بمب در مقر انجمن همکاری اسرائیل-آرژانتین در بوئنوس‌آیرس» تحت حکم بازداشت بین‌المللی قرار داده شده بود.

خبرگزاری سوئیس کیستون اس. د. آ. . ۲۷سپتامبر ۲۰۲۱:

تحقیقات دربارهٔ ترور مبارز اپوزیسیون ایران کاظم رجوی که در کوپه در سال۱۹۹۰ رخ داد، از سر گرفته می‌شود. برادر وی (صالح رجوی) موفق شد با توسل به دادگاه جنایی فدرال، تحقیقات را به‌حیطهٔ ارتکاب به‌نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت گسترش بدهد.

در ماه می۲۰۲۰، دادستانی عمومی کانتون وو اعلام کرد، قصد دارد پروندهٴ ۱۳عضو سرویس مخفی (رژیم) ایران را به‌اتهام قتل، مشارکت و تحریک متوقف کند، زیرا مهلت ۳۰ساله که بعد از آن، این جنایت مشمول مرور زمان می‌شود، به‌پایان رسیده است.

در ژوئیهٔ ۲۰۲۰، برادر (کاظم) رجوی، به‌عنوان شاکی، این واقعه را به‌عنوان نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت موضوع شکایت قرار داد. این طبقه‌بندی مجدد امکان استناد به‌قانون محدودیت زمانی را فراهم کرد. بنابراین پرونده به‌دادستانی فدرال منتقل شد که مسئول این پرونده است.

در آوریل۲۰۲۱، دادستانی فدرال از تحقیق در مورد این پرونده به‌این دلیل که قتل قبل از به‌اجرا گذاشته شدن مفاد قانون علیه نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت انجام شده بود، خودداری کرد.

با حکم صادره در ۲۳سپتامبر، هیأت تجدید نظر دادگاه جنایی فدرال شکایت برادر قربانی را تأیید کرد. تصمیم دادستانی فدرال لغو شد و از دادستانی درخواست شد پرونده مجدداً مورد بررسی قرار گیرد.

برادر کاظم رجوی در بیانیهٔ خود، (گفت) که ترور (کاظم) رجوی «بخشی از زمینه و تداوم قتل‌عام نزدیک به‌۳۰هزار زندانی سیاسی در سال۱۳۶۷ و اعدام‌های سیستماتیک غیرقانونی اعضای مخالف در سال‌های بعد بوده است». به‌نظر وی، این سیاست در چارچوب فتوایی از سوی خمینی مورد توجه و مطلوب مقامات (رژیم) ایران بود.

قضات (شهر) بلینتسونا بر اساس پرونده‌های گردآوری‌شده توسط بازرسان کانتون وو تشخیص دادند که قتل رجوی از همان سال۱۹۸۲ یا ۱۹۸۳ تصمیم‌گیری شده و با فرمان علی فلاحیان، وزیر سابق اطلاعات جمهوری اسلامی... دستور آن صادر شده است (کاظم رجوی). مبارز شورای ملی مقاومت ایران از سال۱۹۸۱ در سوئیس پناهندگی سیاسی گرفته بود.

جوخه مرگ (رژیم) ایران در فاصلهٔ اکتبر۱۹۸۹ تا آوریل۱۹۹۰ برای برنامه‌ریزی و انجام این جنایت ۳بار به سوئیس سفر کردند.

در آخرین مأموریت، یک تیم ۱۳نفره پیش از آن‌که علیه او اقدام به اجرای یک عملیات کمین بکنند، به‌مدت چندین روز این مبارز مخالف را زیر نظر داشتند.

در ۱۴آوریل ۱۹۹۰، رجوی با یک اسلحهٴ کمری ۹میلی‌متری مورد اصابت گلوله قرار گرفت. بر اساس حکم، مجرمان در عرض چند ساعت سوئیس را ترک کردند. در خصوص آنها قرار بازداشت بین‌المللی صادر شد.

فلاحیان در سال۱۹۹۶ توسط ادارات آگاهی آلمان، در سال۲۰۰۳ از سوی آرژانتین و در سال۲۰۰۶ از سوی سوئیس با حکم بازداشت بین‌المللی تحت تعقیب بود.

مطالب مرتبط

ارجاع پرونده ترور دکتر کاظم رجوی به دادستانی کنفدراسیون سوئیس برای رسیدگی به جنایت علیه بشریت

سالروز شهادت شهید بزرگ حقوق‌بشر دکترکاظم رجوی گرامی باد -

لطفا به اشتراک بگذارید: