گزیده ای از دومین روز اجلاس کمیته روابط خارجی پارلمان بلژیک برای بررسی لایحه ننگین

گزیده دومین روز اجلاس کمیته روابط خارجی پارلمان بلژیک برای بررسی لایحه ننگین معامله دولت بلژیک با رژیم آخوندی ـ ۱۵تیر۱۴۰۱

کمیته امور خارجی پارلمان بلژیک بعد از دو جلسه پر تشنج در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه در نهایت ”معاهده انتقال محکومان“ بین رژیم آخوندی و دولت بلژیک را با ۱۰ رأی موافق و ۱ ممتنع از جانب ائتلاف دولتی و ۵ رأی مخالف تصویب کرد و آن را برای رأی گیری و تعیین‌تکلیف نهایی به جلسه عمومی پارلمان ارجاع داد.

در دومین جلسه کمیته امورخارجی که صبح روز چهارشنبه۱۵تیر برگزار شد، شماری از نمایندگان از جمله نمایندگانی از ائتلاف حاکم که در نهایت رأی مثبت دادند، در سخنان خود به انتقاد از لایحه شرم‌آور پرداختند. توجه شما را به گزیده‌یی از اظهارات نمایندگان در اجلاس کمیته خارجی در روز چهارشنبه جلب می‌کنیم:

پیتر دّرور، رهبر اقلیت در پارلمان بلژیک گفت:

واکنش‌های بین‌ المللی حتی توسط وزارت‌خارجه آمریکا وجود دارد.

وی افزود: چرا وزیر خارجه حضور ندارد. به‌طور معمول اعضای دولت باید بیایند و از لایحه خود دفاع بکنند. عجیب است که یک وزیر دیگر را واسط قرار دادند. ما نگران اعتبار و چهره بلژیک هستیم. فکر می‌کنم وزیر خارجه ما باید تو این جلسه حضور می‌داشت. او باید در صحنه‌ای که موضوع آن، یک موضوع بین‌المللی است، حضور داشته باشد و به این خاطر غیبتش برای ما عجیب است. من اینجا شاهد دولتی هستم که از مواضع خودش با وزن نخست‌وزیر و وزیر خارجه دفاع نمی‌کند و این موضوع عجیبی است. در صحنه بین‌المللی نخست‌وزیر از بحث فرار می‌کند.

پیتر د روور، در ادامه خطاب به وزیر دادگستری بلژیک گفت:

در چند ساعت گذشته صداهای زیادی بلند شده است. این قرارداد به چه میزان به حضور بلژیک در صحنه بین‌المللی در مبارزه با تروریسم کمک خواهد کرد. یعنی مصونیت در برابر جرم پیشرفت خواهد کرد و شما پاسخی ندادید؟ چه معیارهایی استفاده خواهد شد. آیا وقتی اسدی به ایران منتقل شود شما اعلام می‌کنید یا وقتی آنجا جشن گرفتند ما متوجه می‌شویم. کسانی که به تروریسم محکوم شدند نباید مشمول این لایحه بشوند. شما این را نگفتید.

جمله اساسی که دیروز بیان کردید این بود که نمی‌توانید تضمین کنید اسدی آزاد نشود. پس شما دنبال آزادی او هستید.

نماینده پارلمان بلژیک استیون دوویست گفت:

این معاهده با پنهان‌کاری با سایر موضوعات قاطی شده و سؤالات زیادی را به‌وجود آورده است. ما می‌دانیم که با توجه به افزایش قیمت انرژی، موضوع نفت و گاز ایران هم مطرح هست این به این معنی است که اگر ما این کار را بکنیم برخی تحریم‌ها برداشته می‌شود. .

ما هم نامه‌های زیادی دریافت کردیم از جاهای مختلف و از کنگره آمریکا و دیگران. ما باید منصف باشیم و بگویم که این معاهده معضل را حل نخواهد کرد.

دوسًمنت عضو دیگر پارلمان بلژیک گفت: یک شهروند بلژیکی دیگر دستگیر شده و این در پرونده پنهان نگه داشته شده بود. الآن می‌خواهند ما این لایحه را امضا کنیم بدون این‌که همه مسائل را به ما بگویند. ما با شانتاژ و پنهان‌کاری روبه‌رو هستیم ولی الآن این پنهان‌کاری بر باد رفته است. وزیر دادگستری نگفت که این معاهده منجر به آزادی اسدی نخواهد شد. من نمی‌توانم باور کنم که به شانتاژ تسلیم شویم چرا که پیام ضعف می‌دهد. اسدی باید بماند و دوران حبس خود را بگذراند و رژیم ایران هم باید زندانی ما را آزاد کند و اگر نکند آن‌را محکوم می‌کنیم. ما نباید اپوزیسیون ایران را تنها بگذاریم.

آیا ما می‌خواهیم با دولتی رابطه داشته باشیم که گروگان‌گیری و بمب‌گذاری می‌کند؟ آیا با این قانون که مصونیت برای جرم می‌دهیم پیام‌اشتباه نمی‌دهیم؟

وزیر دادگستری بلژیک در پاسخ به سؤالات نمایندگان گفت:

آنچه اتفاق افتاده سال۲۰۱۸ هنگام دستگیری دیپلمات رژیم ایران از سوی حکومت ایران فشار به ما و سفارت بلژیک در تهران و شهروندان بلژیکی در ایران وارد شد برای کاهش این تهدیدها ما باید مذاکرات و این معاهده را مطابق نرمهای بین‌المللی دنبال کنیم.

نماینده پیتر دروور رهبر اقلیت پارلمان بلژیک:

شما می‌گویید که سرویسهای امنیتی که شما اعتماد دارید ما مورد تهدید قرار نداشتیم و بلژیک در امان بود و فشار از زمانی شده که اسدی دستگیر شده آیا در این فاصله اسدی مشغول تدارک هسته تروریستی نبوده است شما ساده‌لوحانه فکر می‌کنید می‌توانید به رابطه اعتماد برانگیز با رژیم ایران برسید و رابطه دوستانه خوبی داشته باشیم . در رابطه با رژیم ایران فقط یک چیز می‌شود گفت: آنها باید موضع روشن و قاطعی از جانب ما ببینند. نه این‌که اگر یک تروریست آنها دستگیر بشود می‌توانند با بلژیک صحبت کنند.

شما می‌گویید بعد از دستگیری اسدی اوضاع سرعت گرفته و از آنموقع رژیم ایران فشارها را بالا برده. به‌طور خلاصه بگویید که باید تن به شانتاژ بدهیم.

پتر دروور: قبل از رأی‌گیری در کمیته خارجی پارلمان با اشاره به مخالفتهای گسترده بین‌المللی با معاهده رسوای دولت بلژیک و رژیم آخوندی گفت:

سخنگوی وزارت‌خارجه آمریکا ندپرایس امروز گفت: ما هم زندانی هایمان را می‌خواهیم. اما نمی‌خواهیم که دولتهایی که تحت فشار قرار می‌گیرند با چنین مبادلاتی مبادله کنند. این سخنگوی دولت بایدن بود. اما حرفهای دیگر هم هست. جان برکو هست که دیروز گفتم فردی محترم و مشهور است که روشن صحبت کرده و گفته از پارلمان بلژیک می خواهم که از مردم ایران پیروی بکنه.

وزیر خارجه پیشین ایتالیا. وزیر کانادایی وزرایی از لهستان و ایسلند یک وزیر سابق کشاورزی کانادا و وزیر و همکار. از کشورهای دیگر آنها پارلمانترهای دست راستی نیستند. این معاهده همه سیاستهای ضدتروریستی ما را زیر سؤال می‌برد و پیام بدی می‌دهد.

خانم بتانکورد که خودش سال‌ها گروگان بوده ببینید چه نوشته است. هم‌چنین خبرگزاری مهر ایران دیروز بعدازظهر نوشت در مذاکرات پارلمان می‌تونه منجر به این بشود که اسدالله اسدی ‌ به ایران برگردد.

یک نامه دیگر می‌گوید آزادی اسدی، تروریسم رژیم ایران را در خاک اروپا تشجیع خواهد کرد. متخصصان دانشگاهی و قضات و... هستند و تخصص دارند به این موضوع و همگی این را نوشته‌اند.

این قطعنامه میگه که همه کشورها کمک کنند هرکس در تدارک تروریسم است یا از اعمال تروریستی حمایت می‌کند باید محاکمه شود و مجازات سنگین متوجه آنها بشود. این قطعنامه شورای امنیت است لذا این قضات می‌گویند که باید دولت این معاهده را پس بگیرد و از پارلمان می‌خواهیم که اعلام بکند که این معاهده اخلال در مبارزه با تروریسم است و گروهی قابل‌توجه از قضات بین‌المللی و مشهور هستند و متخصصان دانشگاهی ۳۰۰نامه را برای شما نمی‌خوانم. عفو بین‌الملل هم نامه نوشته است. عفو بین‌الملل نمی‌خواهد که برای معاهده رأی ندهیم اما میگه باید معاهده تغییر داده شود.

می‌بینید که شما نتوانستید لیست گسترده‌یی از دانشگاهیان و قضات و عفو بین‌الملل را قانع بکنید. شما فقط تهران را می‌توانید قانع بکنید. . ما می‌خواهیم ماده پنج را حذف کنیم و اصلاحیه دادیم و این اصول حکومت قانون هست که ما را به این جهت سوق میده که این معاهده را رد کنیم چون به‌معنی تسلیم شدن به شانتاژ هست و راه را برای شانتاژهای بیشتر باز می‌کنه. و بعد از تصویب آن جان شهروندان در خطر خواهد بود. رژیم ایران دنبال مصونیت این تروریست است.

توئیت دریا صفایی عضو پارلمان بلژیک ـ یک روز سیاه برای بلژیک

ساعاتی پس از تصویب لایحه شرم‌آور تبادل محکومان در کمیسیون خارجه پارلمان بلژیک، دریا صفایی نماینده پارلمان بلژیک در توئیتی نوشت:

یک روز سیاه برای بلژیک

تضعیف امنیت ما برای تسلیم شدن در برابر باج‌خواهی آخوندها

این معامله بلژیک را به پناهگاهی امن برای تروریست‌ها تبدیل می‌کند

دولت باید خجالت بکشد

آیا کسانی که به معامله با رژیم رأی داده‌اند می‌توانند هم‌چنان در آینه به خود نگاه کنند؟

مطالب مرتبط 

پارلمان بلژیک ـ اجلاس کمیته روابط خارجی پارلمان برای بررسی لایحه ننگین معامله با رژیم آخوندی  

یک معاملهٔ ننگین و کارزار مقابله با آن

لطفا به اشتراک بگذارید: