نهمین روز آتش‌بس؛فشارهای هم‌زمان نظامی و اقتصادی در کنار تلاش‌ها برای چارچوب دیپلماتیک

 نهمین روز آتش‌بس؛فشارهای هم‌زمان نظامی و اقتصادی در کنار تلاش‌ها برای چارچوب دیپلماتیک

تنگه هرمز در روز نهم آتش‌بس؛ نقطه تمرکز تحولات منطقه‌ای

۱۴۰۵/۱/۲۷

هشتمین روز آتش‌بس بدون نقض رسمی سپری شد؛ تنگه هرمز بسته نشد اما همچنان پرریسک باقی ماند

فشارهای نظامی و اقتصادی آمریکا افزایش یافت و هم‌زمان نشانه‌هایی از نزدیک‌شدن به چارچوبی دیپلماتیک برای مهار بحران دیده شد.

روز نهم آتش‌بس 

روز نهم آتش‌بس در حالی آغاز می‌شود که این توافق همچنان برقرار اما شکننده توصیف می‌شود. هم‌زمان با تشدید فشارهای نظامی و اقتصادی آمریکا، نشانه‌هایی از ادامه رایزنی‌ها برای دستیابی به چارچوبی دیپلماتیک دیده می‌شود و تحولات تنگه هرمز و واکنش بازارها همچنان در کانون توجه قرار دارد.

 

 

 



افشین علوی در گفتگو با فرانس‌انفو: رژیم ایران از صلح بیشتر از جنگ می‌ترسد

مصاحبه افشین علوی با فرانس انفو

مجری:سلام افشین علوی ممنون که با ما در فرانس انفو هستی. شما عضو کمیسیون امور خارجه شورای ملی مقاومت ایران هستید. ما به تازگی گزارشی از تهران شنیدیم. ایرانی‌ها این وضعیت جدید با این تشدید اوضاع چگونه زندگی می‌کنند؟ به خصوص با محاصره آمریکا؟

افشین: بله، با نگرانی زیاد البته. اما من فکر می‌کنم که در مورد مردم ایران، این آتش‌بس را با استقبال بسیار مثبتی پذیرا شدند. حداقل آتش‌بسی که اعلام شد. در واقع هفته گذشته شورای ملی مقاومت از طریق خانم مریم رجوی از این آتش‌بس استقبال کرد و گفت که این بهترین تصمیمی بود که ایالات متحده می‌توانست در این شرایط بگیرد. فراموش نکنیم که ما در فازی بودیم که خطر بمباران زیرساخت‌های غیرنظامی وجود داشت و خسارات آن می‌توانست برای مردم فاجعه‌بار باشد.

مجری: یک آتش‌بس هنوز شکننده است با این وجود. آیا شما از این موضوع آگاه هستید که بتوان آن را پایدار نگه داشت، از یک طرف رعایت شود و از طرف دیگر پایدار بماند؟

 افشین: خب، این تمام امیدی است که ما می‌توانیم داشته باشیم، تمام چیزی که می‌توانیم آرزو کنیم. اما با این حال باید بدانیم که یک وضعیت صلح پایدار یا آتش‌بسی که می‌تواند به وضعیت آرامش برسد، عملاً غیرممکن است تا زمانی که رژیم هنوز سر کار است. زیرا این رژیم به ایجاد آشوب در میان همسایگان خود ادامه خواهد داد. به ویژه به خطر انداختن مسیرهای کشتیرانی دریایی، چه در تنگه هرمز و چه در باب‌المندب، از طریق نیروهای نیابتی یمنی خود، برای بی‌ثبات کردن کل منطقه.

مجری: مطلقاً این چیز جدیدی نیست. یعنی ما سال‌هاست که شاهد این موضوع هستیم و خب، برخی فکر می‌کردند که با جنگ، تغییر رژیم اتفاق خواهد افتاد و غیره. ما به این سمت سوق داده می‌شدیم، به خصوص پسر شاه، همانطور که می‌دانید. و این افراد اشتباه کردند و در واقع در این آتش‌بس کاملاً شکست خوردند.

اکنون راه حل چیست؟ زیرا شما چند هفته پیش به ما گفتید در ابتدای این جنگ به این برنامه آمدید، ما با هم در مورد آن صحبت کردیم و شما به ما گفتید که نجات، حداقل برای تغییر رژیم، تنها از داخل، از مردم ایران می‌تواند باشد. چگونه اکنون؟

 افشین: امروز ما می‌بینیم، یعنی نه مذاکرات و نه سازش‌هایی که سال‌هاست کشورهای غربی در قبال رژیم ملاها داشته‌اند، ثمری نداشته است، نه جنگ‌ها. عنصر و عامل که در محاسبات و مذاکرات در نظر گرفته نمی‌شود، دقیقاً عامل ایرانی، مردم ایران و مقاومت آن است که تنها می‌تواند رژیم را سرنگون کند. این مقاومت قدرتمند است، در داخل حضور دارد. من به شما یک نکته را یادآوری می‌کنم. ما به تازگی شاهد آزادی گروگان‌های فرانسوی، سسیل کولر و ژاک پاریس بودیم و من از این بابت خوشحالم. اما نباید فراموش کنیم که هزاران زندانی سیاسی در حال حاضر در ایران وجود دارد و هفته گذشته ۱۰ نفر اعدام شدند، از جمله ۶ نفر. اعدام‌ها ادامه دارد. که این رژیم را تهدید می‌کنند. بنابراین این رژیم می‌ترسد.

 ۶ نفر از اعضای واحدهای مقاومت مجاهدین خلق. ما در ژانویه نیز شاهد سرکوب‌های خونین معترضان ایرانی بودیم، در رنج و درد. البته این چند روز طول کشید. امروز چگونه در زمان جنگ مقاومت کنیم؟ چگونه صدایمان را به گوش برسانیم؟ در حالی که شما به تازگی تکرار کردید که این اعدام‌ها ادامه دارد.

 تا زمانی که یک وضعیت جنگی وجود داشته باشد، دقیقاً خب، مقاومت ادامه دارد. اما این یک قیام است که باید آن را با همکاری بین مقاومت و سازماندهی یک مقاومت داخلی کشور و قیام. اما تا زمانی که جنگ هست، تا زمانی که وضعیت درگیری وجود دارد یا بمباران وجود دارد، این بسیار دشوار است. و به همین دلیل رژیم بیشتر علاقه دارد که وضعیت نه جنگ و نه صلح یا حتی جنگ را حفظ کند. زیرا از پس از جنگ می‌ترسد یا از صلح می‌ترسد. با جمعیتی روبرو خواهد شد که حتی مصمم‌تر از ژانویه است. زیرا دلایل این قیام ژانویه از بین نرفته است. آنها امروز حتی قدرتمندتر هستند و مردم می‌خواهند رژیم را سرنگون کنند. بنابراین رژیم با این پدیده، با مردم خود روبرو خواهد شد. و برای جلوگیری از این، به جنگ نیاز دارد. در واقع این اعدام‌ها را با وجود جنگ توجیه می‌کند و غیره.



زوددویچه سایتونگ: آلمان آماده مشارکت در مأموریت تأمین امنیت تنگه هرمز است

روزنامه آلمانی زوددویچه سایتونگ گزارش داد که آلمان آمادگی دارد با ارائه تخصص خود در زمینه مین‌روبی دریایی و نظارت بر کشتیرانی، در یک مأموریت بالقوه برای تأمین امنیت تنگه هرمز مشارکت کند. به نوشته این روزنامه، این گزینه در چارچوب بررسی‌های جاری اروپا برای واکنش به بحران کشتیرانی در خلیج فارس مطرح شده است.

بر اساس این گزارش، فریدریش مرتس، صدراعظم آلمان قرار است این پیشنهاد را روز جمعه ۲۸ فروردین در دیدار با رهبران فرانسه، بریتانیا و ایتالیا در پاریس مورد بررسی قرار دهد. هدف این گفت‌وگوها، هماهنگی مواضع اروپا درباره امنیت دریایی و کاهش پیامدهای اختلال در مسیرهای انرژی عنوان شده است.

زوددویچه سایتونگ افزوده است که جنگ آمریکا و اسرائیل با ایران، به‌دلیل ممانعت تهران از جریان کشتیرانی در تنگه هرمز، به بزرگ‌ترین اختلال در تأمین صادرات نفت و گاز جهانی در سال‌های اخیر منجر شده است. به نوشته این روزنامه، از زمان آغاز درگیری‌ها در ۲۸ فوریه، صدها نفتکش، کشتی‌های حمل گاز مایع و سایر شناورها به‌همراه حدود ۲۰ هزار ملوان در آب‌های خلیج فارس سرگردان شده‌اند.

این گزارش تأکید می‌کند که تنگه هرمز همچنان یکی از حساس‌ترین نقاط ژئوپلیتیک جهان باقی مانده و هرگونه مأموریت بین‌المللی برای تأمین امنیت آن، نیازمند هماهنگی سیاسی و نظامی گسترده خواهد بود.

 



ژنرال دن کین: نیروهای آمریکا آماده‌اند تا عملیات رزمی علیه ایران را «در هر لحظه‌» از سر بگیرند

🔻 رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با پیت هگست وزیر دفاع آمریکا، گفت: نیروهای آمریکا آماده‌اند تا عملیات رزمی علیه ایران را «در هر لحظه‌» از سر بگیرند. بیش از ۱۰٬۰۰۰تفنگدار دریایی و خلبان همراه با بیش از ۲۰کشتی و ده‌ها فروند هواپیما در حال محاصرهٔ بنادر ایران هستند. فرماندهان نظامی آمریکا در نقاط دیگر جهان از جمله در منطقه هند - اقیانوس آرام نیز به‌طور فعال هر کشتی را که با پرچم ایران یا هر کشتی را که تلاش کند حمایت مادی به ایران ارائه دهد، تعقیب خواهند کرد.
-نیروهای آمریکایی «آماده از سرگیری عملیات رزمی عمده در هر لحظه هستند». کشتی‌هایی که سعی در شکستن محاصره داشته باشند، رهگیری شده و به آنها هشدار داده می‌شود که «اگر از این محاصره پیروی نکنید، از زور استفاده خواهیم کرد». در مجموع ۱۳کشتی به جای شکستن محاصره، بازگشت را انتخاب کرده‌اند و افزود که نیروهای آمریکایی تاکنون بر عرشه هیچ کشتی‌ای پیاده نشده‌اند.

دن کنی 



روایت رسانه‌به‌رسانه از تحولات توافق؛ از یادداشت تفاهم موقت تا ادعاهای توافق جامع

در حالی که تحرکات دیپلماتیک درباره آینده آتش‌بس و مذاکرات ایران و آمریکا افزایش یافته، رسانه‌های بین‌المللی روایت‌های متفاوتی از میزان پیشرفت گفت‌وگوها منتشر کرده‌اند.

خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه گزارش داده است که ایران و ایالات متحده در حال بررسی یک یادداشت تفاهم موقت برای جلوگیری از بازگشت به جنگ هستند. بر اساس این گزارش، در صورت دستیابی به چنین تفاهمی، دو طرف حدود ۶۰ روز فرصت خواهند داشت تا برای رسیدن به توافق نهایی مذاکره کنند. رویترز افزوده که طرفین شروع به کاهش برخی اختلافات کرده‌اند؛ از جمله درباره نحوه مدیریت تنگه هرمز و اینکه راه‌حل‌های میانی برای بخشی از اختلافات در حال شکل‌گیری است. این رسانه تأکید کرده که هیچ توافق نهایی اعلام نشده و همه موارد در سطح گفت‌وگو باقی مانده است.

شبکه فاکس‌نیوز نیز به نقل از بیل هِمِر گزارش داده که او با یک مقام ارشد دولت ترامپ گفت‌وگو کرده و به گفته این مقام، «همه اجزای یک توافق وجود دارد، اما هنوز کامل نیست». در این روایت، تأکید شده که تحرکات دیپلماتیک فشرده‌ای در جریان است، اما تصمیم‌های نهایی اتخاذ نشده‌اند.

در همین حال، اسکای‌نیوز به نقل از دونالد ترامپ ادعا کرده است که ایران پذیرفته سلاح هسته‌ای نداشته باشد و با بازگرداندن اورانیوم غنی‌شده موافقت کرده است. ترامپ همچنین گفته «توافقات زیادی» وجود دارد و «اتفاق بسیار مثبتی» در حال وقوع است. این ادعاها تاکنون توسط خبرگزاری‌های تراز اول مانند رویترز، آسوشیتدپرس یا بلومبرگ به‌طور مستقل تأیید نشده و در حد نقل‌قول از ترامپ باقی مانده است.

از سوی دیگر، بلومبرگ تمرکز خود را بر پیامدهای عملی تحولات گذاشته و گزارش داده است که بر اساس داده‌های رهیابی کشتی‌ها، حدود ۴ میلیون بشکه نفت ایران به هند رسیده که نخستین محموله ثبت‌شده در این سطح طی حدود هفت سال گذشته به شمار می‌رود. بلومبرگ تصریح کرده که این گزارش به معنای اعلام رسمی خرید نفت از سوی هند نیست، بلکه مبتنی بر داده‌های بازار و کشتیرانی است.

وال‌استریت ژورنال نیز در تحلیلی یادآور شده که هیچ مأموریت دریایی مؤثری در تنگه هرمز بدون در نظر گرفتن نقش ایران عملی نخواهد بود؛ تحلیلی که بر واقعیت‌های ژئوپلیتیک و عملیاتی این آبراه تمرکز دارد، نه اعلام یک موضع رسمی.

در مجموع، مقایسه روایت‌ها نشان می‌دهد که در حالی که رویترز و فاکس‌نیوز از حرکت به سمت چارچوب‌های موقت و نهایی‌نشدن توافق سخن می‌گویند، اسکای‌نیوز روایت خوش‌بینانه‌تری را بر پایه نقل‌قول ترامپ مطرح کرده است. در مقابل، بلومبرگ و وال‌استریت ژورنال تمرکز خود را بر پیامدهای عملی و واقعیت‌های میدانی گذاشته‌اند. این چندصدایی رسانه‌ای بازتاب‌دهنده مرحله‌ای است که مذاکرات وارد فاز تصمیم‌سازی غیرعلنی شده، بدون آنکه هنوز به اعلام رسمی یک توافق جامع منجر شود.

 



دونالد ترامپ: اگر توافقی با ایران حاصل و در اسلام‌آباد امضا شود، او ممکن است [به آنجا] برود.

رویترز ۱۶ آوریل ۲۰۲۶

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، روز پنجشنبه گفت که اگر توافقی با ایران حاصل و در اسلام‌آباد امضا شود، او ممکن است [به آنجا] برود و ایران با تقریباً همه‌چیز موافقت کرده است.

ترامپ در حالی که در مسیر سفر به نوادا و آریزونا با خبرنگاران در محوطه کاخ‌سفید صحبت می‌کرد، لحن خوش‌بینانه‌ای درباره ایران در پیش گرفت.

او گفت که می‌تواند آتش‌بس ایالات متحده-ایران را که قرار است هفته آینده به پایان برسد تمدید کند، اما ممکن است نیازی به انجام این کار نباشد.

ترامپ گفت: «اگر توافقی در اسلام‌آباد امضا شود، من ممکن است بروم. آنها من را می‌خواهند».

او هم‌چنین بدون ارائه مدرک گفت که ایران موافقت کرده است اورانیوم غنی‌سازی شده‌ای را که تصور می‌شود بر اثر حملات هوایی ایالات متحده-اسرائیل در سال گذشته مدفون شده است، تحویل دهد.

ترامپ در حال فشار برای توافقی با ایران است که در آن تهران برنامه هسته‌یی خود را کنار بگذارد.

ترامپ -هسته ای رژیم 



وزیر دفاع آمریکا: محاصره دریایی بخشی از «رفتار مؤدبانه» در آتش‌بس است؛ آمادگی برای حمله به زیرساخت‌های انرژی

پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده، روز پنج‌شنبه اعلام کرد که به گفته او محاصره دریایی ایران تنها نمونه‌ای از آنچه «رفتار مؤدبانه» آمریکا در طول آتش‌بس جاری خواند، محسوب می‌شود. وی افزود که نیروهای آمریکایی آماده‌اند در صورت صدور دستور، به نیروگاه‌های برق و صنعت انرژی ایران حمله کنند.

هگست که در کنار دو تن از ارشدترین افسران نظامی آمریکا سخن می‌گفت، تأکید کرد ایران در حالی که برای مذاکره با ایالات متحده آماده می‌شود، باید «هوشمندانه انتخاب کند». این اظهارات در شرایطی بیان می‌شود که آتش‌بس همچنان برقرار است، اما تنش‌ها بر سر تنگه هرمز، تحریم‌ها و آینده مذاکرات ادامه دارد.

بیت هکست - ایران 

 



آمریکا هشدار داد که خریداران نفت رژیم ایران ممکن است هدف تحریم قرار گیرند

رویترز - ۱۵ آوریل ۲۰۲۶

خلاصه:

  • ایالات متحده تحریم‌های جدیدی را بر زیرساخت‌های حمل و نقل نفت رژیم ایران اعمال می‌کند.
  • وزیر خزانه‌داری آمریکا درباره تحریم‌های ثانویه علیه خریداران، از جمله بانک‌های چینی، هشدار داد.
  • این اقدامات در حالی صورت می‌گیرد که ایالات متحده محاصره دریایی علیه رژیم ایران را اجرا می‌کند.

واشینگتن، ۱۵ آوریل (رویترز) - ایالات متحده روز چهارشنبه تهدید کرد که خریداران نفت رژیم ایران را تحریم خواهد کرد و گفت معتقد است چین همزمان با اجرای محاصره دریایی ایران توسط واشینگتن، چنین خریدهایی را متوقف خواهد کرد.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «ما به کشورها گفته‌ایم که اگر نفت ایران را می‌خرید، اگر پول ایران در بانک‌های شما نشسته است، ما اکنون مایل به اعمال تحریم‌های ثانویه هستیم.»

محاصره دریایی رژیم ایران توسط ایالات متحده از روز دوشنبه آغاز شد، در حالی که جنگ ایران وارد هفتمین هفته خود شد. چین پیش از این بیش از ۸۰ درصد نفت ارسالی ایران را خریداری می‌کرد.

بسنت گفت: «ما معتقدیم (که با) این محاصره... وقفه‌ای در خرید چین ایجاد خواهد شد.»

او افزود که وزارت خزانه‌داری ایالات متحده همچنین به دو بانک چینی نامه نوشته و «به آن‌ها گفته است که اگر بتوانیم ثابت کنیم پول ایران در حساب‌های شما در جریان است، آنگاه مایل به وضع تحریم‌های ثانویه هستیم.»

سفارت چین در ایالات متحده بلافاصله به درخواست برای اظهارنظر درباره سخنان بسنت پاسخ نداد.

دولت ترامپ مدت‌هاست که می‌گوید در حال اعمال «فشار حداکثری» بر رژیم ایران بر سر برنامه هسته‌ای و حمایت از شبه‌نظامیان در سراسر خاورمیانه است، اگرچه نفت تحریم‌شده همچنان به چین می‌رسید.

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده همچنین زیرساخت‌های حمل و نقل نفت رژیم ایران را هدف قرار داد و روز چهارشنبه تحریم‌هایی را علیه بیش از دو دوجین فرد، شرکت و کشتی اعمال کرد.

این اقدام هفته‌ها پس از آن صورت می‌گیرد که واشینگتن یک معافیت ۳۰ روزه از تحریم‌ها برای نفت ایران در دریا صادر کرد که بسنت ماه گذشته گفت اجازه داد حدود ۱۴۰ میلیون بشکه به بازارهای جهانی برسد تا از فشار بر ذخایر جهانی انرژی ناشی از جنگ کاسته شود.

بسنت روز چهارشنبه تأیید کرد که این معافیت که در ۲۰ مارس صادر شد و قرار است در ۱۹ آوریل منقضی شود، تمدید نخواهد شد؛ اقدامی که رویترز روز سه‌شنبه گزارش داده بود.

ایالات متحده همچنین معافیت نفت روسیه در دریا را که روز شنبه منقضی شد، تمدید نکرده است.

رویترز همچنین گزارش داده است که خزانه‌داری ایالات متحده نامه‌هایی به چین، هنگ‌کنگ، امارات متحده عربی و عمان ارسال کرده و بانک‌هایی را که اجازه فعالیت غیرقانونی ایران را داده‌اند شناسایی کرده و هشدار داده است که آن‌ها با اقدامات تنبیهی ایالات متحده روبرو هستند.



خلاصه ای از موضعگیریها در رابطه با مذاکرات: ایران-آمریکا و اسرائیل-لبنان

رویترز: عون رییس جمهور لبنان برای اولین بار با ترامپ تماس تلفنی داشت و در مورد آتش بس با اسراییل صحبت کرد

آکسیوس ۱۶آوریل۲۰۲۶

مقام آمریکا: ترامپ از آتش بس اسراییل و لبنان استقبال می کند

در حالی که کابینه امنیتی اسرائیل روز چهارشنبه برای بحث درباره آتش‌بس احتمالی در لبنان تشکیل جلسه داد، یک مقام آمریکایی به آکسیوس گفت که پرزیدنت ترامپ از «پایان خصومت‌ها استقبال کرده و خوشحال خواهد شد.»

این موضوع می‌تواند به پرزیدنت ترامپ برای دستیابی به یک توافق صلح با ایران کمک کند.

خبرگزاری رویترز:

-وزیرخارجه چین به فشار به آمریکا و ایران که به مذاکرات برگردند فراخواند

وزیر خارجه چین روز پنجشنبه با اشاره به «تأثیرات جدی درگیری طولانی‌مدت بر امنیت بین‌المللی انرژی و امنیت مسیرهای کشتیرانی در تنگه هرمز»، گفت که اولویت، بازگرداندن ایالات متحده و ایران به میز مذاکره است. وانگ یی، وزیر خارجه چین، این سخنان را در جریان دیداری با همتای ایتالیایی خود، آنتونیو تاجانی، در پکن بیان کرد.

-آلمان آماده است بعد از اتمام خصومتها به امن کردن تنگه هرمز کمک کند

- ارتش آمریکا دست به ماشه است تا در صورت گرفتن دستور کارخانجات برق ایران را مورد حمله قراردهد.  آتش‌بس ایالات متحده-ایران هفته آینده به پایان می‌رسد
- هگست، رئیس پنتاگون، هشدارهایی به رهبران ایران می‌دهد. ژنرال می‌گوید ایالات متحده برای ازسرگیری عملیات‌های رزمی آماده خواهد بود

واشینگتن - پیت هگست، رئیس پنتاگون، روز پنجشنبه گفت محاصره دریایی ایران توسط ایالات متحده تنها نمونه‌ای از رفتار «مؤدبانه» در طول آتش‌بس جاری است و نیروهای آمریکایی آماده هستند تا در صورت صدور دستور، به نیروگاه‌های برق و صنعت انرژی ایران حمله کنند.

هگست در حالی که در کنار دو تن از ارشدترین افسران نظامی ایالات متحده ایستاده بود، گفت ایران در حالی که برای مذاکره با ایالات متحده آماده می‌شود، باید هوشمندانه انتخاب کند.

 



.فوری رویترز: ایران و آمریکا به‌دنبال یادداشت تفاهم موقت برای جلوگیری از بازگشت به جنگ هستند

 

خبرگزاری رویترز به نقل از منابع آگاه گزارش داد که ایران و ایالات متحده در حال بررسی یک یادداشت تفاهم موقت هستند که هدف آن جلوگیری از بازگشت به جنگ و ایجاد فرصت برای ادامه مذاکرات عنوان شده است. بر اساس این گزارش، در صورت دستیابی به چنین تفاهمی، دو طرف حدود ۶۰ روز فرصت خواهند داشت تا برای رسیدن به توافق نهایی گفت‌وگو کنند.

به گفته این منابع، طرفین در روزهای اخیر شروع به کاهش برخی اختلافات کرده‌اند؛ از جمله درباره نحوه مدیریت تنگه هرمز. رویترز می‌نویسد که در این مسیر، راه‌حل‌های میانی برای بخشی از اختلافات در حال شکل‌گیری است.

این گزارش می‌افزاید که واشنگتن و تهران در مقطع کنونی، به‌جای پیگیری فوری یک توافق جامع صلح، تمرکز خود را بر چارچوبی موقت و عملی گذاشته‌اند تا از تشدید دوباره تنش‌ها جلوگیری شود. به نوشته رویترز، این تغییر رویکرد به معنای کاهش سطح برخی مطالبات اولیه و حرکت به سمت گام‌های اعتمادساز کوتاه‌مدت است.

با این حال، رویترز تأکید کرده است که هیچ توافقی نهایی نشده و جزئیات هرگونه یادداشت تفاهم احتمالی همچنان در دست بررسی قرار دارد.

 



مصاحبه فاکس نیوز با ژنرال کیت و پاکسازی تنگه هرمز از مین

سایت فاکس نیوز ۱۶ آوریل ۲۰۲۶ ساعت ۱۰۰۰

مایک والتس، نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل: ما دو ناوشکن خود را برای عملیات مین‌روبی که در جریان است اعزام کردیم. آنچه پرزیدنت ترامپ انجام داده، گرفتن این اهرم فشار از ایران است؛ ایران سعی داشت کل اقتصاد جهان را گروگان بگیرد و ترامپ با این اقدام، آن را از روی میز برداشت.

بیل همر، مجری فاکس نیوز: شما آتش‌بسی دارید که برای یک هفته دیگر ادامه دارد. روزبه‌روز پیش می‌رویم تا ببینیم چه می‌شود. می‌خواهیم به موضوع پاکسازی تنگه نگاهی بیاندازیم؛ این‌که چگونه به‌دنبال مین‌ها می‌گردید و آنها را پیدا می‌کنید. اصلاً اگر مینی آنجا باشد. یادتان هست ایرانی‌ها چه گفتند؟ آنها گفتند این یک منطقه خطرناک است که مین‌ها در آنجا قرار دارند و به همه شرکت‌های حمل ونقل بین‌المللی هشدار دادند. اما ایالات متحده هنوز هیچ مینی پیدا نکرده است. نمی‌دانیم ادعای ایرانی‌ها درست است یا نه. در این میان، این مسیر بین‌المللی است که شما به داخل و خارج از خلیج‌فارس دارید. عمان، امارات و ایران این سمت هستند. ایرانی‌ها می‌خواهند شما از این مسیر بروید، نزدیک‌تر به خاک خودشان و از بین جزایرشان، تا بتوانند پول بگیرند و مطمئن شوند شرکت‌های بین‌المللی به آنها باج می‌دهند. در حال حاضر ارتش آمریکا و نیروی دریایی سعی دارند آنها را از نظر مالی در تنگنا بگذارند. ایرانی‌ها چه خواهند کرد؟

انواع مین‌ها (اگر وجود داشته باشند): ۱. مینهای شناور: در سطح آب. ۲. مینهای مهارشده (Moored): متصل به کف اقیانوس در آب‌های کم‌عمق مثل خلیج‌فارس. ۳. مینهای چسبنده (Limpet): که به بدنه کشتی می‌چسبند؛ اگر منفجر شوند بسیار مرگبارند. ۴. مینهای کف‌خواب (Sea Bed): در بستر دریا.

ما هم‌چنین این پویانمایی را داریم که به شما نشان دهیم. این‌ها دستگاههای حسگر هستند که می‌توانند این پهپاد زیرسطحی را رها کنند تا در اقیانوس حرکت کرده و مین دریایی را پیش از آن که به کشتی‌های نیروی دریایی آسیب بزند، شناسایی و نابود کند. تا به امروز تأکید می‌کنم که هیچ نمونه‌یی از برخورد کشتی با مین یا پیدا شدن مینی گزارش نشده است.

دانا پرینو: کشتی‌ها برای عبور باید بیمه داشته باشند و بیمه‌گران اعتماد ندارند. شاید با حضور نیروهای ما و اطمینان از نبود مین، این اعتماد جلب شود. وقتی صحبت از محموله‌های میلیون دلاری است، بیمه مشکل اصلی است.



العربیه: رئیس ستاد مشترک آمریکا از اجرای فراگیر محاصره دریایی علیه ایران خبر داد

شبکه العربیه به نقل از ژنرال دن کِین، رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده، گزارش داد که به گفته او محاصره دریایی اعمال‌شده علیه ایران، شامل تمامی کشتی‌ها بدون در نظر گرفتن تابعیت و ملیت آن‌ها می‌شود.
کِین با اشاره به تشدید تدابیر نظامی افزود که نیروهای آمریکایی هر کشتی یا شناوری را که پرچم ایران را برافراشته باشد، تحت نظر قرار داده و رهگیری خواهند کرد.

بر اساس این گزارش، مقام نظامی آمریکا تأکید کرده است که محدودیت‌های اعمال‌شده با قاطعیت اجرا می‌شود. این اظهارات در حالی منتشر شده که وضعیت کشتیرانی در تنگه هرمز همچنان پرریسک توصیف می‌شود و نهادهای بین‌المللی از سرگردانی هزاران دریانورد در این آبراه خبر داده‌اند.

 



سازمان بین‌المللی دریانوردی: حدود ۲۰ هزار دریانورد و ۲ هزار کشتی در تنگه هرمز گرفتار شده‌اند

سازمان بین‌المللی دریانوردی (IMO) اعلام کرد که در پی تشدید تنش‌ها و اختلال در کشتیرانی، حدود ۲۰ هزار دریانورد و نزدیک به ۲ هزار کشتی در تنگه هرمز سرگردان و با محدودیت جدی در تردد مواجه شده‌اند.

بر اساس گزارش‌های منتشرشده در روز چهارشنبه، این نهاد وابسته به سازمان ملل در حال آماده‌سازی طرح‌های اضطراری برای مدیریت وضعیت است که از جمله شامل برنامه‌ریزی احتمالی برای تخلیه دریانوردان و سامان‌دهی کشتی‌های گرفتار در این آبراه راهبردی می‌شود.

IMO تأکید کرده است که تنگه هرمز به‌عنوان یکی از حیاتی‌ترین مسیرهای کشتیرانی جهان، با افزایش ریسک امنیتی، محدودیت عبور و تأخیرهای گسترده مواجه شده و ادامه این وضعیت می‌تواند پیامدهای جدی برای امنیت دریانوردان، تجارت جهانی و بازار انرژی داشته باشد.

این گزارش در حالی منتشر می‌شود که با وجود برقراری آتش‌بس، وضعیت تنگه هرمز همچنان پرریسک و ناپایدار توصیف می‌شود و نهادهای بین‌المللی دریایی از نزدیک تحولات آن را رصد می‌کنند.

ملوانان سرگردان در خلیج فارس 

 



رویترز: وزیر دفاع آمریکا به ایران هشدار داد؛ در صورت عدم توافق، عملیات رزمی از سر گرفته می‌شود

خبرگزاری رویترز گزارش داد که پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده، روز پنج‌شنبه در یک نشست خبری در پنتاگون هشدار داد که در صورت عدم موافقت ایران با یک توافق صلح، نیروهای آمریکایی در خاورمیانه عملیات رزمی خود را از سر خواهند گرفت.

هگست با اشاره به روند مذاکرات گفت: «امیدوارم ایران توافقی را انتخاب کند که در توانش باشد.» او تأکید کرد که واشنگتن همچنان به فشارهای خود ادامه خواهد داد و افزود: «تا هر زمان که لازم باشد، محاصره را حفظ خواهیم کرد.»

وزیر دفاع آمریکا همچنین گفت که صنعت انرژی ایران هنوز نابود نشده است، اما به گفته او، محاصره ایالات متحده می‌تواند صادرات را متوقف کند. هگست در بخش دیگری از سخنانش ادعا کرد که «تهدید به تیراندازی به کشتی‌های تجاری، کنترل کشتیرانی نیست، بلکه دزدی دریایی است»، و تلاش کرد اقدامات آمریکا را از آنچه «اقدامات غیرقانونی» خواند، متمایز کند.

اظهارات وزیر دفاع آمریکا در حالی بیان می‌شود که آتش‌بس همچنان برقرار است، اما تنش‌ها بر سر تنگه هرمز، تحریم‌ها و آینده مذاکرات همچنان ادامه دارد.

بیت هکست - ایران 

 



موضع‌گیری‌ها درباره مذاکرات و آتش‌بس (دو روز اخیر)

موضع رژیم (رسمی و رسانه‌ای)

  • رسانه‌های رسمی و نیمه‌رسمی رژیم تأکید کرده‌اند که مذاکرات در جریان است و تماس‌ها ادامه دارد، اما هیچ توافق نهایی یا تمدید رسمی آتش‌بس اعلام نشده است.
  • صداوسیمای حکومتی گزارش داده مقام‌های ایرانی گفت‌وگوهای گسترده‌ای با هیئت پاکستانی در تهران داشته‌اند که محور آن روند مذاکرات ایران و آمریکا و بررسی پیشنهادهای مطرح‌شده از سوی واشنگتن بوده است.
  • رسانه‌های داخلی همچنین گزارش داده‌اند که پاکستان نقش انتقال پیام‌ها را ایفا می‌کند و تماس‌ها عمدتاً در سطح غیرعلنی انجام می‌شود.
  • در روایت ایرانی، تأکید بر این است که آتش‌بس برقرار است اما هرگونه تصمیم جدید منوط به بررسی دقیق پیشنهادها خواهد بود.

موضع ایالات متحده

  • سخنگوی کاخ سفید اعلام کرده است که گفت‌وگوها با ایران «سازنده و در حال انجام» است.
  • واشنگتن به‌طور رسمی گزارش‌ها درباره درخواست آمریکا برای تمدید رسمی آتش‌بس را رد کرده و گفته چنین درخواستی مطرح نشده است.
  • رسانه‌های آمریکایی (به نقل از منابع دولتی) گزارش داده‌اند که رویکرد آمریکا ترکیبی از فشار و دیپلماسی است: تحریم‌ها و فشار نظامی ادامه دارد، اما کانال مذاکره باز مانده است.
  • آمریکا از اعلام جزئیات یا جدول زمانی مشخص برای دور بعدی مذاکرات خودداری کرده است.

موضع پاکستان (میانجی‌گر فعال)

  • وزارت خارجه پاکستان به‌طور رسمی اعلام کرده تماس‌ها برای ادامه مذاکرات ایران و آمریکا همچنان جریان دارد و زمان مشخصی برای دور بعدی گفت‌وگوها تعیین نشده است.
  • طاهر اندرابی، سخنگوی وزارت خارجه پاکستان، گفته اسلام‌آباد به تسهیل گفت‌وگوها ادامه می‌دهد و پرونده هسته‌ای ایران بخشی از رایزنی‌هاست.
  • در ادامه این تلاش‌ها، فرمانده ارتش پاکستان پس از سفر به تهران، راهی واشنگتن شده است (طبق گزارش الجزیره و بازنشر رسانه‌های داخلی ایران).
  • نقش پاکستان در این مرحله هم دیپلماتیک و هم امنیتی توصیف می‌شود؛ با تأکید بر جلوگیری از بازگشت جنگ.

مواضع کشورهای اروپایی

  • حمایت از دیپلماسی
  • کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا در اظهارات اخیر:
    • از تداوم آتش‌بس حمایت کرده‌اند
    • خواستار جلوگیری از تشدید تنش شده‌اند
    • و تأکید کرده‌اند که مسیر سیاسی باید حفظ شود
  • اروپا تاکنون نقش مستقیم میانجی‌گرانه مانند پاکستان نداشته، اما از تلاش‌ها برای گفت‌وگو حمایت سیاسی کرده است.
  • تمرکز اروپا بیش از همه بر پیامدهای انرژی و امنیت کشتیرانی (به‌ویژه تنگه هرمز) بوده است.


مجموع موضع‌گیری‌ها نشان می‌دهد پرونده وارد مرحله مذاکره غیرعلنی و تصمیم‌سازی پشت‌پرده شده است؛ جایی که اظهارات رسمی کم شده، اما تماس‌ها متوقف نشده‌اند.

اسلام آباد پاکستان مذاکره 

 



ایران پیشنهاد داده است که به کشتی‌ها اجازه داده شود تا از طریق عمان از تنگه هرمز خارج شوند.

رویترز: ایران پیشنهاد عبور کشتی‌ها از مسیر عمانی تنگه هرمز را مطرح کرده است

خبرگزاری رویترز به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد که ایران در جریان مذاکرات اخیر، پیشنهادی را مطرح کرده است که بر اساس آن، به کشتی‌ها اجازه داده شود از مسیرهای واقع در آب‌های سرزمینی عمان از تنگه هرمز خارج شوند. به گفته این منبع، این پیشنهاد در چارچوب تلاش‌ها برای کاهش تنش و مدیریت ریسک کشتیرانی در این آبراه راهبردی ارائه شده است.

رویترز می‌نویسد که تنگه هرمز، که مسیر عبور حدود ۲۰ درصد نفت و گاز جهان به شمار می‌رود، همچنان یکی از حساس‌ترین موضوعات مذاکرات باقی مانده و هرگونه تغییر در وضعیت عبور و مرور کشتی‌ها می‌تواند تأثیر فوری بر بازارهای انرژی داشته باشد. این رسانه تأکید کرده است که پیشنهاد مطرح‌شده هنوز به توافق رسمی تبدیل نشده و جزئیات آن نیازمند بررسی‌های بیشتر است.

روزیترز در یک نگاه اجمالی نوشته است: به نظر می‌رسد این پیشنهاد بیشتر یک ژست باشد تا اقدامی که به خودی خود، پیشرفتی فوری برای صدها کشتی که منتظر عبور از این آبراه کلیدی هستند، ایجاد کند.

 

قضاوت با شما ـ آیا محاصره دریایی ایران امکان‌پذیر است؟ 



سکوت خبری درباره مذاکرات و آتش‌بس؛ بیانگر چیست؟

در شرایطی که تحولات امنیتی و دیپلماتیک وارد مرحله‌ای حساس شده‌اند، کاهش محسوس موضع‌گیری‌های رسمی و نبود اخبار تأییدشده جدید، معمولاً به‌عنوان «سکوت خبری» تعبیر می‌شود. این وضعیت الزاماً به معنای توقف تحولات نیست، بلکه در بسیاری از پرونده‌های مشابه، نشانه انتقال رایزنی‌ها به سطح غیرعلنی و پشت‌پرده است. تجربه بحران‌های پیشین نشان می‌دهد زمانی که بازیگران اصلی از اظهارنظر رسانه‌ای فاصله می‌گیرند، تمرکز بر چانه‌زنی، انتقال پیام از طریق میانجی‌ها و سنجش هزینه–فایده تصمیم‌های بعدی افزایش می‌یابد.

در چنین فضایی، انتشار اخبار عمدتاً به شکل نشت‌های محدود، گزارش‌های غیررسمی یا نقل‌قول از منابع آگاه انجام می‌شود و تأخیر در اعلام مواضع رسمی می‌تواند بیانگر تلاش طرف‌ها برای مدیریت تنش و جلوگیری از برهم خوردن موازنه شکننده موجود باشد. از این رو، سکوت خبری در مقطع کنونی بیش از آنکه نشانه آرامش کامل باشد، حاکی از مرحله تصمیم‌سازی در بحران است.

 



رسانه حکومتی تسنیم: فرمانده ارتش پاکستان به واشنگتن می رود

فرمانده ارتش پاکستان به واشنگتن می‌رود

یک منبع امنیتی پاکستان به الجزیره گفت که فیلد مارشال عاصم منیر فرمانده ارتش پاکستان فردا پس از بازگشت از سفر به ایران، به عنوان بخشی از تلاش‌های میانجیگری، به واشنگتن سفر خواهد کرد.

فرمانده ارتش پاکستان 

.



کاخ سفید: مذاکرات با ایران ادامه دارد؛ درخواست تمدید آتش‌بس مطرح نشده است

سخنگوی کاخ سفید: گفت‌وگو با ایران سازنده و در حال انجام است

سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد گفت‌وگوهای ایالات متحده با ایران «سازنده و در حال انجام» است. وی در عین حال گزارش‌هایی مبنی بر اینکه واشنگتن خواستار تمدید رسمی آتش‌بس با ایران شده است را رد کرد و گفت چنین درخواستی «صحت ندارد».

به گفته سخنگوی کاخ سفید، تماس‌ها و رایزنی‌ها ادامه دارد، اما آمریکا درخواستی برای تمدید رسمی آتش‌بس مطرح نکرده و گزارش‌های منتشرشده در این باره نادرست است. این موضع‌گیری در حالی بیان می‌شود که آتش‌بس همچنان برقرار است و تلاش‌های دیپلماتیک برای جلوگیری از تشدید تنش ادامه دارد.

سخنگوی کاخ سفید (1) 

 



علیرغم فشارها؛ نفت ایران به هند رسید و کشتیرانی در تنگه هرمز ادامه دارد

گزارش‌های هم‌زمان رسانه‌های بین‌المللی و داخلی نشان می‌دهد که جریان نفت و کشتیرانی ایران، با وجود فشارهای امنیتی و تحریمی، به‌طور کامل متوقف نشده است. بلومبرگ گزارش داده حدود ۴ میلیون بشکه نفت ایران به هند رسیده که نخستین محموله ثبت‌شده در این سطح طی حدود هفت سال گذشته به‌شمار می‌رود. در همین حال، وال‌استریت ژورنال در تحلیلی تأکید کرده است که هیچ مأموریت دریایی در تنگه هرمز بدون در نظر گرفتن نقش ایران عملاً قابل اجرا نیست؛ اشاره‌ای به واقعیت‌های ژئوپلیتیک این آبراه راهبردی. هم‌زمان، رسانه‌های داخلی ایران گزارش داده‌اند که داده‌های ماهواره‌ای رهیابی کشتی‌ها از عبور یک کشتی کانتینری ایرانی از محدوده محدودیت‌های اعلام‌شده آمریکا و ورود آن به آب‌های آزاد حکایت دارد. مجموع این تحولات نشان می‌دهد که با وجود تشدید فشارها، تنگه هرمز و مسیرهای انرژی همچنان به‌طور محدود اما فعال در حال کار هستند.
اسکله در تنگه هرمز 

 



آخرین خبرهای امروز- جمع‌بندی بین‌المللی

 

وضعیت آتش‌بس و دیپلماسی

  • خبر فوری جدیدی از نقض آتش‌بس منتشر نشده است.
  • Axios گزارش داده آمریکا و ایران به گفته مقامات آمریکایی به چارچوبی برای پایان دادن به جنگ نزدیک شده‌اند؛ هنوز توافق نهایی یا تأیید رسمی دوطرفه اعلام نشده.
  • New York times گزارش داده اسرائیل به‌طور موازی در حال بررسی گزینه آتش‌بس با لبنان است؛ اقدامی در چارچوب جلوگیری از چندجبهه‌ای‌شدن بحران.

 تنگه هرمز؛ پرریسک اما باز

  • Reuters و CNBC تأیید می‌کنند تنگه هرمز کاملاً بسته نشده اما تردد نفتکش‌ها بسیار محدود است.
  • طبق داده‌های کشتیرانی:
    • عبور نفتکش‌ها نسبت به پیش از جنگ حدود ۹۰٪ کاهش یافته
    • فقط تعداد محدودی VLCC (نفتکش‌های بسیار بزرگ) با ریسک بالا عبور کرده‌اند.
  • آژانس بین‌المللی انرژی (IEA):

    «ازسرگیری عادی جریان در تنگه هرمز مهم‌ترین عامل برای آرام‌شدن بازار انرژی جهان است.»

بازار انرژی و اقتصاد جهانی

  • Bloomberg و Reuters:
    • قیمت نفت کاهش یافته (برنت زیر محدوده ۹۵ دلار تثبیت شده)
    • دلیل اصلی: امید بازار به دیپلماسی و کاهش ریسک جنگ
  • Reuters (بخش پایداری) گزارش داده اختلال در هرمز:
    • قیمت جهانی کود شیمیایی (اوره) را بالا برده
    • تهدیدی برای بازار غذا و کشاورزی جهانی ایجاد کرده است.

تحرکات نظامی آمریکا

  • Washington Post و AP گزارش داده‌اند:
    • آمریکا در حال اعزام هزاران نیروی نظامی دیگر به خاورمیانه است
    • هدف: حفظ فشار راهبردی بر ایران و تقویت بازدارندگی
    • هم‌زمان مقامات آمریکایی می‌گویند مسیر دیپلماسی را کنار نگذاشته‌اند.

جمع‌بندی وضعیت امروز تا کنون

  • آتش‌بس برقرار اما شکننده
  • دیپلماسی فعال اما غیرعلنی
  • تنگه هرمز باز، ولی عملاً نیمه‌فلج
  • بازار نفت آرام‌تر، اما به‌شدت خبرمحور
  • فشار نظامی آمریکا ادامه دارد

خبرهای نهمین روز آتش بس آخرین وضعیت نظامی و تنگه هرمز 

 

لطفاً به اشتراک بگذارید:
TelegramXFacebookEmailPinterest

خبرهای مرتبط