خشم در آلمان از سفر بچه شاه، هشدار سیاستمداران درباره مشروعیت بخشی به یک چهره دیکتاتور

خشم در آلمان از سفر بچه شاه، هشدار سیاستمداران درباره مشروعیت بخشی به یک چهره دیکتاتور

خشم در آلمان از سفر پهلوی

۱۴۰۵/۲/۳

همزمان با برنامه‌ریزی سفر بچه شاه به آلمان، موجی از اعتراض در میان سیاستمداران و جوامع ایرانی مقیم این کشور شکل گرفته است

شخصیت‌های برجسته آلمانی نسبت به مشروعیت‌بخشی به یک مدل اقتدارگرا هشدار داده‌اند. این واکنش‌ها با فاصله‌گیری مقامات و احزاب آلمانی از دیدار با وی همراه شده است. نامه ۲۱ شخصیت سیاسی آلمانی و ۲۴ جامعه ایرانی مقیم آلمان نسبت به پیامدهای سفر برنامه‌ریزی شده پهلوی به برلین و تهدید آرمانهای دموکراتیک مردم ایران

جنرال آنسایگر با عنوان «خشم در آلمان از سفر پهلوی»

جنرال آنسایگر به نامه شخصیت‌های برجسته آلمانی در اعتراض به سفر برنامه‌ریزی شده بچه شاه به برلین پرداخته و می‌نویسد: «این شخصیتها و هم‌چنین جوامع ایرانیان مقیم آلمان هشدار داده‌اند که سفر وی به برلین خطر مشروعیت‌بخشی به یک چهره مورد مناقشه و تفرقه‌انگیز را به همراه دارد».

در میان ۲۱ شخصیت امضاکننده، یواخیم روکر، رئیس سابق شورای حقوق‌بشر سازمان ملل، و هورست تلتشیک، رئیس پیشین کنفرانس امنیتی مونیخ و مشاور سابق صدراعظم هلموت کهل، نیز حضور دارند. شخصیت‌های آلمانی تأکید می‌کنند: «فراهم کردن زمینه برای پهلوی، خطر مشروعیت‌بخشی به یک مدل سیاسی اقتدارگرا و تضعیف آرمانهای دموکراتیک واقعی مردم ایران را به همراه دارد».

پهلوی از سابقه پدرش، محمدرضا شاه پهلوی، فاصله نگرفته و در همین اواخر، آوریل ۲۰۲۶، به میراث پدرش «افتخار» کرده است؛ امری که سرکوب، سیستم تک‌حزبی، شکنجه سیستماتیک، آزار و اذیت سیاسی و نظارت گسترده توسط ساواک، پلیس مخفی شاه را نادیده می‌گیرد.

جنرال آنسایگر: «نامه ۲۱ شخصیت در آلمان به رئیس مجلس، نگرانی‌هایی را در مورد اظهارات پهلوی درباره اقلیت‌های قومی ابراز می‌کند». پس از تشکیل یک ائتلاف کردی در فوریه ۲۰۲۶، او جنبش‌های مربوطه را «جدایی‌طلب» نامید و پیشنهاد کرد که پس از تغییر رژیم، ارتش باید وظیفه سرکوب آنها را برعهده بگیرد. امضاکنندگان معتقدند: «چنین لفاظی‌هایی، منعکس‌کننده منطق سرکوبگرانه سلطنت سابق و حکومت دینی فعلی است و سؤالات جدی در مورد تعهد او به تکثرگرایی و حقوق اقلیتها مطرح می‌کند».

نامه شخصیت‌های آلمانی هم‌چنین به گزارشهای آسوشیتدپرس اشاره می‌کند که ایرانیان ساکن خارج از کشور نگرانی خود را در مورد تاکتیک‌های ارعاب ادعایی به‌کار گرفته شده توسط هواداران پهلوی برای خاموش کردن صداهای مخالف در اپوزیسیون ابراز کرده‌اند. درخواست‌های مکرر پهلوی برای مداخله نظامی خارجی در ایران نیز در این نامه مورد انتقاد قرار گرفته است.

شخصیت‌های آلمانی در مورد مدل‌های گذار پیشنهادی پهلوی ابراز تردید می‌کنند، زیرا این مدل‌ها قوای مجریه، مقننه و قضاییه را از طریق انتصابات تحت اختیار او متمرکز می‌کنند، نه این‌که مبتنی بر انتخابات دموکراتیک و تکثرگرایی نهادی باشند. تمایل اعلام‌شده او برای همکاری با عناصر دستگاه امنیتی رژیم موجود، از جمله سپاه پاسداران، نیز با انتقاد مواجه شده است.

جنرال آنسایگر در ادامه گزارش خود از نامه سرگشاده ۲۱ شخصیت در آلمان به رئیس مجلس و رؤسای فراکسیون‌ها در پارلمان فدرال درباره سفر بچه شاه به برلین می‌نویسد: «به موازات این نامه، جوامع ایرانیان مقیم آلمان در سراسر کشور نگرانی‌های مشابهی را ابراز کردند».

جوامع ایرانیان در بیانیه مشترک خود سفر برنامه‌ریزی شده پهلوی را «به‌شدت محکوم» کردند و هشدار دادند هر گونه مواجهه بین اعضای پارلمان آلمان و او «خطر مشروعیت‌بخشی به شخصیتی عمیقاً تفرقه‌انگیز را که نماینده آرمانهای مردم ایران نیست، به همراه دارد».

این جوامع که طیف گسترده‌یی از ایرانیان مقیم آلمان را نمایندگی می‌کنند، اعلام کردند که مواضع پهلوی با اهداف «تحقق دموکراسی و حقوق‌بشر در ایران و ارتقای تفاهم بین گروه‌های قومی» در تضاد است. نمایندگان اقلیت‌های قومی، از جمله سازمانهای کرد، به تجربیات تاریخی و «خاطرات تلخ» اقدامات سرکوبگرانه تحت حکومت پدر و پدربزرگ پهلوی اشاره کردند.

تلویزیون زد د اف آلمان

سناتور فلور بادنبرگ از حزب دموکرات‌مسیحی برلین:

خانواده پهلوی نماینده یک سیستم اقتدارگرا هستند

تلویزیون زد‌د‌اف آلمان در اخبار شامگاهی چهارشنبه ۲ اردیبهشت گفت: «همزمان با سفر رضا پهلوی به آلمان، چندین سیاستمدار از حزب دموکرات‌مسیحی/سوسیال مسیحی، حزب چپ و حزب سبزها از پهلوی فاصله گرفتند».

مصاحبه سناتور فلور بادنبرگ از حزب دموکرات‌مسیحی برلین

سناتور فلور بادنبرگ از حزب دموکرات‌مسیحی برلین به روزنامه تاگس اشپیگل گفت: «خانواده پهلوی نماینده یک سیستم اقتدارگرا از قبل از سال ۱۹۷۹ هستند. پدرش مخالفان سیاسی را مورد آزار و اذیت، شکنجه و قتل قرار داده بود. آزادی مطبوعات و قوه قضاییه مستقل وجود نداشت. پهلوی هنوز به‌طور واضح از این موضوع فاصله نگرفته است».

زد‌د‌اف: «پدر پهلوی که در سال ۱۹۷۹ به‌عنوان شاه سرنگون شد، از ایران فرار کرد». به‌گفته سخنگوی دولت، استفان کورنلیوس، نمایندگان دولت آلمان در سفر پهلوی به برلین، او را به حضور نخواهند پذیرفت.

موضع‌گیری رسمی وزیر امور خارجه آلمان علیه دیدار با بچه شاه

یوهان وادفول، وزیر امور خارجه، در دیدار با همتای ایرلندی خود در دوبلین، در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر این‌که چرا هیچ مقام دولتی با رضا پهلوی دیدار نمی‌کند، افزود: «انجام چنین گفتگوهایی کار دولت آلمان نیست».

به گزارش خبرگزاری د‌پ‌آ آلمان، وزیر خارجه این کشور که به ایرلند سفر کرده، درباره سفر بچه شاه به برلین گفت: «دیدار یا گفتگو با وی کار دولت نیست».

یوهان وادفول، وزیر خارجه آلمان، در پاسخ به پرسش خبرنگاران که چرا هیچ عضو دولت آلمان با این شخص دیدار نخواهد کرد، خاطرنشان کرد که پهلوی به‌عنوان یک شخص خصوصی به آلمان می‌آید و «گفتگو با چنین شخصی کار دولت آلمان نیست».

اظهارات کانسا اوزدمیر، سخنگوی سیاست خارجی فراکسیون حزب چپ

کانسا اوزدمیر، سخنگوی سیاست خارجی فراکسیون حزب چپ در مجلس فدرال آلمان، نوشت: «به پهلوی مشروعیت ندهید – نه به بازگشت به سلطنت. بازگشت به ساختارهای سلطنتی یک عقبگرد خواهد بود».

کانسا اوزدمیر: «بنا به گزارش رسانه‌ها، رضا پهلوی می‌خواهد با تعدادی از نمایندگان مجلس دیدار کند. این امری بسیار مسأله‌ساز است. پهلوی خود را از میراث استبدادی دیکتاتوری شاه جدا نکرده و اظهارات ضد کردی اخیر او که توجهات را جلب کرده نیز نشان می‌دهد که پسر شاه یک دموکرات معتبر نیست.

لطفاً به اشتراک بگذارید:
TelegramXFacebookEmailPinterest

خبرهای مرتبط