یادداشت تفاهم میان آمریکا و رژیم ایران؛ تمدید آتش‌بس ۶۰ روزه، بازگشایی تنگه هرمز و واکنش‌های بین‌المللی

۱۴۰۵/۳/۲۸

پنجشنبه ۲۸ خرداد، دونالد ترامپ و پزشکیان یادداشت تفاهم را به‌صورت دیجیتال امضا کردند. همزمان، رهبران کشورها و رسانه‌های بین‌المللی به این توافق واکنش نشان دادند

در نخستین ساعات بامداد پنجشنبه ۲۸ خرداد، رؤسای جمهور آمریکا و رژیم ایران یادداشت تفاهمی را به‌صورت غیرحضوری و دیجیتال امضا کردند. بر اساس گزارش‌های منتشرشده، این توافق آتش‌بس ۶۰ روزه را تمدید کرده، بازگشایی تنگه هرمز را در بر می‌گیرد و چارچوبی برای کاهش تنش‌های منطقه‌ای ترسیم می‌کند. این تحول با واکنش‌های گسترده سیاسی و رسانه‌ای در سطح بین‌المللی همراه شده است.

رویترز: ترامپ و پزشکیان یادداشت تفاهم را امضا کردند

رویترز گزارش داد:«بامداد پنجشنبه ترامپ و پزشکیان یادداشت تفاهم را به انگلیسی و فارسی امضا کردند.

این یادداشت تفاهم ۱۴ ماده‌یی آتش‌بس اعلام‌شده در آوریل را برای ۶۰ روز دیگر، از جمله در لبنان، تمدید می‌کند و شامل بازگشایی تنگه هرمز و کاهش تنش‌های منطقه‌ای می‌شود.»

شهباز شریف: یادداشت تفاهم بلافاصله لازم‌الاجرا خواهد شد

شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، اعلام کرد:

«یادداشت تفاهم اسلام‌آباد توسط رؤسای جمهور هر دو کشور امضا و توسط من به عنوان میانجی تأیید شده است. به عنوان اولین گام ایران فوراً تنگه هرمز را بازگشایی می‌کند و آمریکا بلافاصله محاصره دریایی را لغو خواهد کرد.»

ماکرون: توافق راه را برای صلح پایدار هموار می‌کند

امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، گفت:

«پرزیدنت ترامپ امشب در کاخ ورسای توافق بین ایران و ایالات متحده را امضا کرد. این توافق راه را برای صلح پایدار هموار و امکان بازگشایی تنگه هرمز را فراهم می‌کند.»

آسوشیتدپرس: تأکید بر تمامیت ارضی لبنان

آسوشیتدپرس گزارش داد:«این یادداشت تفاهم تعهد به تمامیت ارضی لبنان در مواجهه با تهاجم اسرائیل را تأیید می‌کند.

اسرائیل تأکید کرده که به اشغال بخش‌های وسیعی از لبنان ادامه خواهد داد.»

تهدید ترامپ به از سرگیری حملات در صورت نقض توافق

رویترز گزارش داد: «ترامپ تهدید کرد در صورت عدم رعایت تعهدات از سوی ایران حملات را از سر خواهد گرفت.»

همزمان قیمت نفت نیز کاهش یافت.

«قیمت نفت خام برنت صبح پنجشنبه ۱ دلار و ۵۹ سنت کاهش یافت و به ۷۷ دلار و ۹۶ سنت در هر بشکه رسید.»

ترامپ در پاسخ به مخالفان یادداشت تفاهم گفت:«این احمق‌ها که فکر می‌کنند من در مورد ایران به اندازه کافی سخت‌گیر نبوده‌ام، در حالی که بازار سهام به بالاترین حد خود رسیده و قیمت نفت در حال سقوط است، یا حسودند یا آدم‌های بدی هستند یا احمقند.»

تلویزیون رژیم: امضای دیجیتال یادداشت تفاهم

تلویزیون رژیم ـ ۲۸ خرداد ۱۴۰۵

«متن یادداشت تفاهم خاتمه جنگ تحمیلی آمریکا، رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران در دقایق نخست بامداد پنجشنبه ۲۸ خرداد به امضای رؤسای جمهور ایران و آمریکا رسید.

 پزشکیان رئیس جمهور ایران و دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در فاصله زمانی کوتاهی متن یادداشت این تفاهم را به صورت دیجیتال و غیرحضوری امضا کردند.

سخنگوی هیأت مذاکره‌کننده ایران گفت استفاده از تنگه هرمز برای تهدید منافع ملی ایران موجب شد ایران طبق موازین بین‌الملل تدابیری اتخاذ کند.

 بقایی در گفتگو با شبکه خبر افزود: سازوکار اجرایی این طرح با عمان و دیگر کشورهای ساحلی خلیج فارس در حال تدوین است تا چهارچوب اداره آینده و ارائه خدمات دریایی در تنگه هرمز مطابق با حقوق بین‌الملل و حقوق حاکمیتی کشورهای ساحلی تعیین شود.»

پاسدار قالیباف: به اهداف آمریکا و اسرائیل اجازه تحقق ندادیم

پاسدار قالیباف گفت: «ما بر آمریکا پیروز شدیم، بر اسرائیل پیروز شدیم در حوزه نظامی، در حین اینکه اونا قدرت‌های اول جهان بودن.

اینا پارامترهای متعددی دارن، ما اجازه ندادیم به نوع هدفی که رژیم و آمریکا خودشون این‌ها رو بیان کردن تا که با چه اهدافی شروع کردن جنگ را، به هیچ‌کدوم از اون اهداف نرسیدن.»

ترامپ: هدف اصلی توافق جلوگیری از دستیابی رژیم به سلاح هسته‌ای است

به گزارش کاخ سفید، رئیس‌جمهور آمریکا عصر چهارشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی در پاریس گفت:«هدف اصلی توافق با رژیم ایران، جلوگیری از دستیابی این رژیم به سلاح هسته‌ای است. این توافق همچنین به درگیری‌های فعلی پایان می‌دهد و به بازگشایی تنگه هرمز منجر می‌شود.»

«این یک یادداشت تفاهم است و اگر در ۶۰ روز انجام نشود، ما به بمباران برمی‌گردیم. من نمی‌خواهم این کار را انجام دهم، اما شاید مجبور شویم؛ چون هرگز اجازه نخواهیم داد، آن‌ها سلاح هسته‌ای داشته باشند. نه سلاح هسته‌ای تولید کنند و نه آن را تهیه کنند.»

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین گفت:

«بسیار واضح است که برای من، باز شدن تنگه هرمز در درجه اول مهم است. اما اهمیت آن بسیار کمتر از بندی است که می‌گوید آن‌ها هرگز سلاح هسته‌ای نخواهند داشت.»

آسوشیتدپرس: نظارت بر کاهش اورانیوم و احتمال مخالفت‌ها در آمریکا

آسوشیتدپرس ۲۸ خرداد گزارش کرد:«توافق موقت از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌خواهد که بدون توضیح بیشتر بر «کاهش» اورانیوم در ایران نظارت کند.

این توافق احتمالاً مخالفت‌های شدیدی را در واشینگتن به دنبال خواهد داشت و به نظر می‌رسد که شکست بزرگی برای بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل باشد که با آشکار شدن جزئیات در داخل کشور از سوی رسانه‌ها و مخالفانش و حتی برخی از متحدانش مورد انتقاد قرار گرفته است.»

استقبال چین از توافق

رسانه‌های دولتی چین گزارش دادند وانگ یی، وزیر خارجه چین، از توافق آمریکا و ایران استقبال کرد و در تماس تلفنی با عباس عراقچی گفت:

«کلید گام بعدی این است که همه طرف‌ها به تعهدات خود عمل کنند و عوامل سردرگمی مختلف را از بین ببرند.»

به گزارش شینهوا، وانگ گفت:«مسئله ناوبری در تنگه هرمز باید به درستی مدیریت شود و به نگرانی‌های مشترک جامعه بین‌المللی باید به درستی پاسخ داده شود.»

لطفاً به اشتراک بگذارید:
TelegramXFacebookEmailPinterest

خبرهای مرتبط