روز دوازدهم آتش‌بس؛ هرمز بازِ مشروط، فشارها پابرجا و مذاکرات در ابهام

۱۴۰۵/۱/۲۹

جمع‌بندی روز گذشته - مهم‌ترین موضع‌گیری‌ها و تحولات (روز یازدهم آتش‌بس)

روز یازدهم آتش‌بس با افزایش هم‌زمان سیگنال‌های دیپلماتیک و هشدارهای امنیتی سپری شد. ایران از بازگشایی موقت و مشروط تنگه هرمز برای کشتی‌های غیرنظامی در مسیرهای هماهنگ‌شده خبر داد و تأکید کرد این اقدام بخشی از توافق آتش‌بس است و ارتباطی با مذاکرات مستقیم با آمریکا ندارد. در مقابل، مقام‌های آمریکایی ضمن تداوم محاصره دریایی و فشار نظامی، هشدار دادند که در صورت توقف پیشرفت مذاکرات، خطر بازگشت تنش وجود دارد.
در سطح بین‌المللی، نشست گسترده کشورهای اروپایی با مشارکت حدود ۴۰ کشور برگزار شد که طی آن، از بازگشایی اعلامی هرمز استقبال محتاطانه شد، اما هم‌زمان بر لزوم مأموریت دفاعی، نظارت بین‌المللی و پرریسک‌بودن وضعیت تأکید شد. سازمان بین‌المللی دریانوردی نیز بازگشت کامل کشتیرانی به شرایط عادی را تأیید نکرد. در همین حال، منابع دیپلماتیک از ابهام در زمان دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا خبر دادند و اعلام شد گفت‌وگوهای برنامه‌ریزی‌شده برای دوشنبه برگزار نخواهد شد.
مجموع این تحولات نشان می‌دهد آتش‌بس وارد مرحله‌ای شکننده و چندلایه شده؛ نه فروپاشی، و نه تثبیت نهایی.

آغاز پوشش روز دوازدهم آتش‌بس

استقبال محتاطانه جهانی از بازگشایی اعلامی تنگه هرمز ادامه دارد، در حالی که اختلاف روایت‌ها و فشارهای نظامی–دیپلماتیک باقی مانده است.

روز دوازدهم آتش‌بس در شرایطی آغاز می‌شود که ایران از بازگشایی موقت و کنترل‌شده تنگه هرمز سخن می‌گوید، آمریکا بر تداوم محاصره دریایی تأکید دارد و اروپا خواستار نظارت بین‌المللی برای تضمین امنیت کشتیرانی است. هم‌زمان، زمان‌بندی دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا همچنان نامشخص است.

با آغاز روز دوازدهم آتش‌بس، وضعیت تنگه هرمز همچنان در کانون توجه دیپلماتیک و امنیتی قرار دارد. ایران اعلام کرده عبور کشتی‌های تجاری غیرنظامی، به‌صورت موقت و در مسیرهای از پیش هماهنگ‌شده مجاز است و این تصمیم را بخشی از ترتیبات آتش‌بس دانسته است. تهران هرگونه ارتباط مستقیم این اقدام با مذاکرات جاری با واشنگتن را رد کرده است.

در مقابل، مقام‌های آمریکایی ضمن استقبال لفظی از کاهش تنش، بر ادامه محاصره دریایی و آمادگی نظامی تأکید کرده‌اند و هشدار داده‌اند در صورت عدم پیشرفت گفت‌وگوها، خطر بازگشت بحران وجود دارد. این مواضع باعث شده نهادهای بین‌المللی و بازیگران اروپایی رویکردی محتاطانه اتخاذ کنند.

در اروپا، نشست گسترده‌ای با مشارکت حدود ۵۱ کشور برگزار شده که در آن، بازگشایی اعلامی هرمز گامی مثبت اما شکننده توصیف شده است. کشورهای اروپایی از بررسی مأموریت دفاعی و نظارتی بین‌المللی برای کاهش ریسک کشتیرانی خبر داده‌اند، بدون آنکه تصمیم اجرایی فوری اعلام شود. سازمان بین‌المللی دریانوردی نیز تأکید کرده بازگشت کامل به شرایط عادی نیازمند راستی‌آزمایی ایمنی و ثبات پایدار است.

در همین حال، منابع دیپلماتیک اعلام کرده‌اند که دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا زمان‌بندی مشخصی ندارد و گفت‌وگوهایی که انتظار می‌رفت روز دوشنبه برگزار شود، فعلاً در دستور کار نیست. 

 

 

 



العربیه: هیئت آمریکایی برای آماده‌سازی مذاکرات احتمالی وارد اسلام‌آباد شده است

شبکه العربیه گزارش داد یک هیئت آمریکایی با هدف آماده‌سازی دور جدید مذاکرات با ایران وارد اسلام‌آباد شده است.

 

به گزارش العربیه، این هیئت در چارچوب تلاش‌ها برای بررسی امکان برگزاری دور بعدی گفت‌وگوها وارد پایتخت پاکستان شده است. تاکنون مقام‌های رسمی آمریکا یا پاکستان این خبر را تأیید نکرده‌اند و خبرگزاری‌های بین‌المللی نیز گزارش مستقلی در این باره منتشر نکرده‌اند.

 



جی دی ونس در رأس هیأت مذاکرات اسلام‌آباد

رویترز ۱۹ آوریل ۲۰۲۶

به گزارش ای.بی.سی نیوز با استناد به سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده، سرپرستی هیأت آمریکایی را برای گفتگو با ایران در پاکستان برعهده خواهد داشت.

ونس در ورود به پاکستان 



ترامپ: نمایندگان من به اسلام آباد پاکستان می‌روند - آنها فردا شب برای مذاکره آنجا خواهند بود.

تروث سوشال ترامپ ۱۹آوریل ۲۰۲۶ ساعت۱۴۱۰

ایران دیروز تصمیم گرفت در تنگه هرمز گلوله شلیک کند - نقض کامل توافق آتش‌بس ما! بسیاری از آنها به سمت یک کشتی فرانسوی و یک کشتی باری از بریتانیا نشانه گرفته شده بودند. این خوب نبود، نه؟

نمایندگان من به اسلام آباد پاکستان می‌روند - آنها فردا شب برای مذاکره آنجا خواهند بود.

ایران اخیراً اعلام کرده است که تنگه را می‌بندد، که عجیب است، زیرا محاصره ما قبلاً آن را بسته است. آنها بدون اطلاع ما به ما کمک می‌کنند و آنها کسانی هستند که با بسته شدن این گذرگاه، روزانه ۵۰۰ میلیون دلار ضرر می‌کنند! ایالات متحده چیزی از دست نمی‌دهد.

در واقع، بسیاری از کشتی‌ها، همین الان، به سمت ایالات متحده، تگزاس، لوئیزیانا و آلاسکا در حرکت هستند تا بارگیری کنند، سپاه پاسداران همیشه می‌خواهد "مرد سرسخت" باشد!

ما یک معامله بسیار منصفانه و معقول ارائه می‌دهیم و امیدوارم که آنها آن را بپذیرند زیرا اگر این کار را نکنند، ایالات متحده تک تک نیروگاه‌ها و تک تک پل‌ها را در ایران از بین خواهد برد.

دیگر بس است دیگر آقا مهربان نیستیم! آنها سریع پایین می‌آیند، به راحتی پایین می‌آیند و اگر توافق را نپذیرند، افتخار من این خواهد بود که کاری را که باید انجام شود انجام دهم، کاری که باید توسط روسای جمهور دیگر در ۴۷ سال گذشته با ایران انجام می‌شد. وقت آن است که ماشین کشتار ایران از کار بیفتد!

رئیس جمهور دونالد جی. ترامپ



بی‌بی‌سی و الجزیره به نقل از رسانه حکومتی تسنیم: ایران دو نفتکش را از عبور از تنگه هرمز بازگرداند

بی‌بی‌سی و الجزیره به نقل از خبرگزاری حکومتی تسنیم گزارش دادند که نیروهای ایرانی دو نفتکش را پس از هشدار از عبور از تنگه هرمز بازگردانده‌اند.

به گزارش BBC News و Al Jazeera، که این خبر را به نقل از خبرگزاری تسنیم منتشر کرده‌اند، ایران دو نفتکش را که قصد عبور از تنگه هرمز داشتند، پس از صدور هشدار بازگردانده است.
تاکنون خبرگزاری‌های تراز اول بین‌المللی جزئیات عملیاتی این رویداد را به‌طور مستقل تأیید نکرده‌اند.

 

برگرداندن نفتکش 

 



مذاکره‌کننده ارشد ایران گفت موشک جت جنگنده آمریکایی را هدف قرار داد

وال استریت ژورنال- ۱۸ آوریل ۲۰۲۶

مذاکره‌کننده ارشد ایران یکشنبه صبح به وقت محلی دنبال نشان دادن قدرت نظامی کشورش بود و در اظهاراتی که در تلویزیون دولتی پخش شد به حمله‌یی به یک جنگنده آمریکایی اشاره کرد.

محمدباقر قالیباف که سخنگوی مجلس نیز هست گفت، ”هدف قرار دادن یک اف-۳۵ تصادفی نیست؛ این حاصل عملیاتی شامل ابعاد متعدد فنی و طراحی است. هنگامی‌که موشک در نزدیکی اف-۳۵ منفجر شد، دشمن قابلیت‌های ما و جهتی که در آن راستا حرکت می‌کنیم را دریافت“ .

در ۱۹ مارس، یک اف-۳۵ای آمریکا طی یک مأموریت جنگی بر فراز ایران آسیب دید و خلبان آن مورد اصابت ترکش‌ها قرار گرفت.

F35-fighter-4-min-620x322 



مذاکرات میان ایران و آمریکا در مرحله‌ای حساس؛ نگرانی از بازگشت جنگ

گزارشی از العربیه

در حالی که جهان در انتظار روز ۲۲ آوریل است، زمانی که دوره آتش‌بس موقت میان ایران و آمریکا به پایان می‌رسد، تنگه هرمز هم‌چنان از سوی نیروهای ایرانی بسته باقی مانده است.

تنشها در تنگه هرمز بار دیگر دیروز افزایش یافت، پس از آن که ایران از تصمیم خود برای بازگشایی این گذرگاه حیاتی دریایی عقب‌نشینی کرد و به سوی کشتی‌هایی که تلاش داشتند از آن عبور کنند، شلیک کرد؛ اقدامی که آن را «پاسخی به ادامه محاصره بنادر ایران توسط ایالات متحده» دانست. سپاه پاسداران ایران اعلام کرد که تنگه تا زمان رفع محاصره آمریکا بسته خواهد ماند و هشدار داد که «هیچ کشتی‌ای نباید از لنگرگاه خود حرکت کند و هر گونه تلاش برای نزدیک شدن به تنگه هرمز هدف قرار خواهد گرفت».

در همین حال، فرمانده ارتش پاکستان، عاصم منیر، تهران را ترک کرد، در حالی که به نظر می‌رسد پاسخ ایران به پیشنهاد آمریکا و شروط واشنگتن را با خود حمل می‌کرد؛ به‌ویژه پس از آن که شورای عالی امنیت ملی ایران تأکید کرد که منیر پیشنهادهای جدیدی را منتقل کرده است. این شورا در بیانیه‌یی دیروز اعلام کرد که تهران «در حال بررسی پیشنهادهای جدید آمریکا است و هنوز به آنها پاسخ نداده است».

با این حال، این شورا تأکید کرد که «تیم مذاکره‌کننده ایرانی هیچ‌گونه مصالحه‌ای نخواهد کرد، عقب‌نشینی نخواهد داشت و در هیچ موضوعی نرمش نشان نخواهد داد و با تمام توان از منافع ملت ایران دفاع خواهد کرد».

نشست اضطراری؛ آیا جنگ بازمی‌گردد؟

در همین زمان، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، نشستی اضطراری در اتاق عملیات کاخ‌سفید برای بررسی تشدید تنشها در تنگه هرمز و آینده مذاکرات جاری با ایران از طریق پاکستان برگزار کرد، در حالی که انتظار می‌رود امروز یکشنبه موضع خود را اعلام کند.

هم‌زمان، یک مقام نظامی اسراییلی توضیح داد که تل‌آویو در انتظار اعلام ترامپ برای قطع ارتباطات با تهران پیش از آغاز دور مذاکرات پیش‌بینی‌شده در اسلام‌آباد است، در حالی که گمانه‌زنی‌های قوی درباره بازگشت درگیری نظامی وجود دارد.

او افزود: «ما و آمریکایی‌ها برای احتمال فروپاشی ناگهانی آتش‌بس آماده هستیم» و اشاره کرد که ارتش و نیروی هوایی اسراییل در حالت آماده‌باش کامل برای ازسرگیری جنگ قرار دارند، بنا بر گزارش روزنامه «یدیعوت آحرونوت».

از سوی دیگر، یک مقام ارشد آمریکایی بر این باور است که عدم دستیابی به پیشرفتی در مذاکرات در آینده نزدیک ممکن است به ازسرگیری جنگ در روزهای آینده منجر شود، بنا بر گزارش وب‌سایت «آکسیوس».

پرونده هسته‌یی و تنگه هرمز

در مقابل، محمدباقر قالیباف، مذاکره‌کننده ارشد ایرانی، بر این باور است که گفتگوهای اخیر با ایالات متحده پیشرفتهایی داشته، اما هم‌چنان اختلافاتی بر سر مسائل هسته‌یی و تنگه هرمز باقی مانده است.

در حالی که رئیس‌جمهور آمریکا از «گفت و گوهای بسیار خوب» با تهران سخن گفت، با وجود هشدار درباره «باج‌گیری» در خصوص این گذرگاه حیاتی دریایی.

با این حال، هیچ‌یک از دو طرف جزئیاتی درباره وضعیت مذاکرات، سه روز پیش از پایان آتش‌بس شکننده، ارائه نکرده‌اند.

یادآوری می‌شود که جنگی که در ۲۸ فوریه گذشته میان ایران از یک‌سو و آمریکا و اسراییل از سوی دیگر آغاز شد، به کشته شدن دهها تن از فرماندهان ارشد ایرانی، از جمله رهبر پیشین علی خامنه‌ای، انجامید و دامنه آن به لبنان و عراق نیز گسترش یافت.

هم‌چنین این جنگ باعث افزایش قیمت نفت شد، در پی بسته شدن عملی تنگه‌ای که پیش از جنگ یک‌پنجم محموله‌های نفتی جهان از آن عبور می‌کرد.



الشرق الاوسط: فرمانده «نیروی قدس» در بغداد برای بررسی پیامدهای جنگ

گزارشی از الشرق الاوسط:

فرمانده «نیروی قدس» در «سپاه پاسداران» ایران، اسماعیل قاآنی، برای بررسی پیامدهای جنگ در خاورمیانه و دیدار با مسئولان و رهبران گروه‌های مسلح نزدیک به تهران، به بغداد سفر کرده است؛ به‌گفته یک مقام عراقی به «خبرگزاری فرانسه»، روز شنبه.

قاآنی هم‌چنین «بحران انسداد سیاسی» مربوط به تعیین نامزد نخست‌وزیری عراق را بررسی خواهد کرد، پس از آن که شانس نوری المالکی برای بازگشت به این سمت کاهش یافته است.

این نخستین سفر خارجی قاآنی است که از زمان آغاز آتش‌بس دو هفته‌یی میان ایران از یک‌سو و ایالات متحده و اسراییل از سوی دیگر در ۸ آوریل، اعلام شده است.

بغداد طی سال‌های گذشته در تلاش بوده تا در روابط خود با دو رقیب بانفوذ در سیاست خود، یعنی ایران و ایالات متحده، توازن برقرار کند.

عراق نیز از پیامدهای جنگی که بیش از ۴۰ روز به طول انجامید، در امان نماند. در این مدت، مقرهای «حشدالشعبی» و گروه‌های مسلح عراقی نزدیک به ایران هدف حملات هوایی منتسب به ایالات متحده و اسراییل قرار گرفت، در حالی که منافع آمریکایی نیز هدف حملاتی قرار گرفت که گروه‌های عراقی مسئولیت آن را برعهده گرفتند، و تهران نیز حملاتی علیه گروه‌های مخالف کرد ایرانی در شمال عراق انجام داد.

به گفته یک مقام ارشد عراقی، قاآنی «سلسله‌ای از دیدارها با رهبران نیروهای سیاسی و تعدادی از فرماندهان گروه‌های مسلح» را آغاز کرده است و تأکید کرد که «این دیدارها به موضوع کاهش تنشهای منطقه‌یی و بازتاب آن بر صحنه عراق می‌پردازد».

او افزود که هیأت ایرانی هم‌چنین در پی «هماهنگ‌سازی مواضع میان نیروهای هم‌پیمان با تهران در داخل عراق و تضمین عدم لغزش اوضاع به سمت تشدید امنیتی» در عراق و منطقه است.

این سفر هم‌چنین از سوی یک منبع در یکی از گروه‌های مسلح بانفوذ نزدیک به ایران و دو منبع نزدیک به ائتلاف «چارچوب هماهنگی» که بزرگ‌ترین بلوک پارلمانی را تشکیل می‌دهد و از احزاب شیعه نزدیک به تهران تشکیل شده، تأیید شده است.

قاآنی فرمانده «نیروی قدس» است که مسئول عملیات خارجی سپاه پاسداران است. او از زمان به‌عهده گرفتن این سمت به‌جای قاسم سلیمانی، که در ژانویه ۲۰۲۰ در حمله‌یی آمریکایی در نزدیکی فرودگاه بغداد کشته شد، چندین بار به عراق سفر کرده است، اما به‌ندرت چنین سفرهایی اعلام می‌شود.

این مقام عراقی توضیح داد که این سفر هم‌چنین در چارچوب «تحرکات فشرده ایران برای حمایت از مسیر تفاهم میان طرف‌های عراقی و نزدیک‌سازی دیدگاهها، به‌ویژه در شرایط تداوم اختلافات درباره تشکیل دولت و توازن قدرت» انجام می‌شود.

ائتلاف «چارچوب هماهنگی» در ژانویه اعلام کرده بود که نوری المالکی را برای جانشینی محمد شیاع السودانی به‌عنوان نخست‌وزیر نامزد می‌کند، پس از انتخاباتی که دو ماه پیش از آن برگزار شده بود. اما واشنگتن تهدید کرد که در صورت بازگشت المالکی، حمایت خود از بغداد را متوقف خواهد کرد؛ امری که موجب سردرگمی در محافل سیاسی عراق شد.

منابع سیاسی عراقی روز دوشنبه به «خبرگزاری فرانسه» گفتند که شانس المالکی برای بازگشت به این سمت که دو بار بین سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۴ در اختیار داشت، کاهش یافته است.

پارلمان عراق در ۱۱ آوریل، نزار آمیدی را به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب کرد. بر اساس قانون اساسی، او باید ظرف ۱۵ روز از زمان انتخاب خود، نامزد «بزرگ‌ترین فراکسیون پارلمانی» را برای تشکیل دولت مأمور کند.

قاآنی 



وال‌استریت ژورنال: آمریکا با پهپادهای دریایی به‌دنبال کاهش فشار ایران بر هرمز است

وال‌استریت ژورنال گزارش می‌دهد که ارتش آمریکا به‌طور کم‌سر‌وصدا از پهپادهای دریایی برای پاک‌سازی احتمالی مین‌ها در تنگه هرمز استفاده می‌کند؛ تلاشی با هدف کاهش فشار ایران بر این آبراه و آغاز بازگشایی آن برای کشتیرانی تجاری.

طبق این گزارش، ایران روز شنبه دوباره تنگه هرمز را بست و برای اعتراض به محاصره بنادرش از سوی آمریکا دست‌کم به دو شناور شلیک کرد. پیش‌تر، تهران اعلام کرده بود کشتی‌هایی که اجازه عبور می‌گیرند باید از مسیرهای ترافیکی جدید نزدیک به سواحل ایران عبور کنند و نسبت به وجود مین در کانال‌های اصلی هشدار داده بود.

tankers anchored in the Strait of Hormuz- 

 



الجزیره: منابع پاکستانی از آماده‌سازی‌ها برای مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا خبر دادند

شبکه الجزیره به نقل از دو منبع امنیتی پاکستانی گزارش داد که دور دوم مذاکرات میان ایران و ایالات متحده احتمالاً پیش از جمعه آینده برگزار خواهد شد. به گفته این منابع، تماس‌ها و رایزنی‌ها در روزهای اخیر افزایش یافته، هرچند زمان دقیق مذاکرات هنوز به‌طور رسمی اعلام نشده است.

نشانه‌ها و آماده‌سازی‌های امنیتی

به گزارش الجزیره، منابع امنیتی پاکستانی به چند نشانه از آماده‌سازی‌های امنیتی در اسلام‌آباد اشاره کرده‌اند؛ از جمله:

  • فرود دو فروند هواپیمای ترابری نظامی C‑17 آمریکایی در پایگاه هوایی نورخان در نزدیکی اسلام‌آباد؛
  • مسدود شدن موقت مسیرهای منتهی به مناطق حساس پایتخت و تشدید تدابیر امنیتی؛
  • آماده‌سازی و محدودیت‌های موقت در هتل‌های سیرنا و ماریوت، از جمله تخلیه برخی مهمانان و عدم پذیرش رزرو جدید تا روز جمعه.

این منابع تأکید کرده‌اند که چنین اقداماتی با الگوهای امنیتی نشست‌های دیپلماتیک پیشین هم‌خوانی دارد، هرچند تاکنون هیچ تأیید رسمی از سوی دولت پاکستان، ایران یا آمریکا منتشر نشده است.

سابقه دور نخست

بر اساس گزارش‌ها، دور نخست مذاکرات ایران و آمریکا ۱۱ آوریل در هتل سیرنا اسلام‌آباد برگزار شده بود؛ موضوعی که احتمال استفاده دوباره از همان مکان یا چارچوب‌های امنیتی مشابه را تقویت کرده است.

آماده سازی مذاکرات در پاکستان 

 



وال استریت ژورنال: تندروهای ایران با چرخش کامل در مورد هرمز، قدرت‌نمایی می‌کنند

وال استریت ژورنال

اختلافات بین میانه‌روها و سپاه پاسداران، تلاش‌های ایالات متحده برای پیروزی دیپلماتیک را پیچیده خواهد کرد

عقب‌نشینی سریع ایران از بازگشایی تنگه هرمز، شکاف بین رهبران سیاسی کشور و تندروهای نظامی را که از زمان شروع جنگ، نفوذ خود را بر دولت عمیق‌تر کرده‌اند، آشکار کرده است. یک روز پس از آنکه وزیر امور خارجه کشور اعلام کرد که تنگه باز است، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای اولین بار در طول آتش‌بس، حداقل به دو کشتی تجاری در خلیج فارس شلیک کرد و هشدارهایی را به دریانوردان مبنی بر بسته بودن آبراه پخش کرد و باعث شد کشتی‌هایی که قصد عبور از آن را داشتند، برگردند. در این بیانیه آمده است که در صورت حرکت، کشتی‌ها هدف قرار خواهند گرفت.

عراقچی 



حمله به کشتی‌ها در حالی که نیروهای ایرانی تنگه هرمز را بسته اعلام کردند

وال استریت ژورنال: نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هشدار داد که کشتی‌هایی را که سعی در عبور از این آبراه حیاتی دارند، «منهدم» خواهد کرد.

کشتیرانی تجاری در داخل و اطراف تنگه هرمز برای اولین بار از زمان آتش‌بس مورد حمله قرار گرفت. نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران اعلام کرد که تا زمانی که ایالات متحده محاصره بنادر ایران را لغو نکند، دوباره تنگه را خواهد بست و کشتیرانی را محدود خواهد کرد و هشدار داد که کشتی‌هایی را که سعی در عبور از آن دارند، "نابود" خواهد کرد. این اظهارات اخیر با اظهارات قبلی دولت‌های ایالات متحده و ایران مبنی بر بازگشایی این آبراه استراتژیک در تضاد بود.

رئیس جمهور ترامپ در واکنش به اظهارات ارتش ایران مبنی بر بسته بودن تنگه هرمز، که حدود ۲۰درصد از نفت جهان از آن عبور می‌کند، گفت: "آنها نمی‌توانند ما را باج‌گیری کنند." یک مقام دریایی بریتانیا اعلام کرد که گزارش‌هایی مبنی بر هدف قرار گرفتن یک کشتی در نزدیکی عمان توسط ایران و اصابت یک موشک به کشتی دیگری در تنگه دریافت کرده است، در حالی که یک مقام آمریکایی گفت که ارتش آمریکا حداقل سه حمله ایران به کشتی‌های تجاری را ردیابی می‌کند. تعداد کمی از کشتی‌ها صبح امروز از این تنگه عبور کرده‌اند.

مذاکره‌کننده ارشد ایران گفت که در مذاکرات صلح پیشرفت‌هایی حاصل شده است، اما «ما از توافق نهایی فاصله زیادی داریم.»

یک مقام ارشد دولت ترامپ گفت که مذاکرات بین دو طرف می‌تواند روز دوشنبه در پاکستان برگزار شود.

یک سرباز فرانسوی روز شنبه در جنوب لبنان پس از آنکه یک نیروی حافظ صلح سازمان ملل مورد اصابت گلوله قرار گرفت، کشته شد.

به گفته مقامات آمریکایی، ارتش ایالات متحده در حال آماده شدن برای حمله به نفتکش‌های مرتبط با ایران و توقیف کشتی‌های تجاری است که اقتصاد ایران را در آب‌های بین‌المللی تغذیه می‌کنند.

مین روب مانور در دریای عرب۲۰۱۹ 

 

 



قالیباف: تهدید به محدودسازی تردد در تنگه هرمز همزمان با اعتراف به تداوم اختلافات و فاصله تا توافق در مذاکرات

پاسدار قالیباف رئیس مجلس ارتجاع و سرپرست هیئت مذاکره‌کننده رژیم، در ادامه اظهارات متناقض خود درباره مذاکرات و تنش‌ها در تنگه هرمز، همزمان از تهدید به محدودسازی این آبراه و وجود فاصله جدی با آمریکا در مذاکرات خبر داد.

وی در گفت‌وگو با تلویزیون رژیم با تکرار تهدیدهای پیشین اعلام کرد در صورت ادامه محاصره دریایی از سوی آمریکا، تردد در تنگه هرمز محدود خواهد شد و مدعی شد کنترل این گذرگاه در اختیار جمهوری اسلامی است. او همچنین اقدام آمریکا در محاصره دریایی بنادر ایران را «نادرست و نسنجیده» توصیف کرد.

قالیباف با اشاره به مذاکرات انجام‌شده در اسلام‌آباد، ضمن اذعان به بی‌اعتمادی عمیق میان طرفین گفت این مذاکرات نتوانسته این بی‌اعتمادی را برطرف کند، هرچند به گفته او «درک دو طرف از یکدیگر واقعی‌تر شده است». وی تأکید کرد که برخی موضوعات به جمع‌بندی رسیده اما در مسائل اساسی همچنان اختلافات پابرجاست و «تا بحث نهایی فاصله داریم».

سرپرست هیئت مذاکره‌کننده رژیم افزود که با وجود برخی پیشرفت‌ها، فاصله‌ها همچنان زیاد است و در موضوعاتی از جمله پرونده هسته‌ای و تنگه هرمز اختلاف نظر جدی وجود دارد. او همچنین با تأکید بر سیاست «تعهد گام‌به‌گام» مدعی شد برخی خواسته‌های تهران «قابل گذشت نیست».

قالیباف در بخش دیگری از سخنان خود به بروز «سوءتفاهم» در روند مذاکرات با میانجی اشاره کرد و در عین حال مدعی شد ترکیب هیئت مذاکره‌کننده به‌گونه‌ای بوده که اختلافات داخلی در آن نقش نداشته است.

وی همچنین با اشاره به احتمال ازسرگیری درگیری‌ها گفت رژیم به آمریکا «هیچ اعتمادی» ندارد و حتی در شرایط فعلی نیز احتمال آغاز جنگ وجود دارد و نیروهای نظامی در آمادگی کامل به‌سر می‌برند.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا نسبت به استفاده از تنگه هرمز به‌عنوان ابزار فشار هشدار داده است. همزمان، سپاه پاسداران از تشدید کنترل بر این آبراه خبر داده و گزارش‌هایی از حمله به کشتی‌های عبوری نیز منتشر شده است.

قالیباف در تناقضی آشکار با ادعاهای پیروزی، اذعان کرد که «دشمن نابود نشده» و در عین حال مدعی شد جمهوری اسلامی در جنگ با آمریکا و اسرائیل «برنده میدان» بوده است.



جلسه اضطراری در کاخ سفید؛ هشدار بازگشت جنگ و سناریوی توقیف نفتکش‌های رژیم ایران

با نزدیک شدن به پایان مهلت آتش‌بس میان رژیم ایران و آمریکا، مقام‌های ارشد دولت دونالد ترامپ روز شنبه ۲۹ فروردین در کاخ‌سفید گردهم آمدند تا درباره آینده مذاکرات و وضعیت تنگه هرمز تصمیم‌گیری کنند.

به گزارش اکسیوس، ترامپ صبح شنبه جلسه‌یی در «اتاق وضعیت» کاخ‌سفید برگزار کرد. یک مقام ارشد آمریکایی به این رسانه گفته است که در صورت عدم پیشرفت در گفتگوهای صلح، احتمال ازسرگیری درگیریها طی روزهای آینده وجود دارد.

در این نشست، چهره‌هایی از جمله جی‌دی ونس، مارکو روبیو، پیت هگست و اسکات بسنت حضور داشتند. هم‌چنین به گزارش شبکه سی.ان.ان، جان رتکلیف رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا نیز در همین چارچوب وارد کاخ‌سفید شده است.

این تحرکات در حالی انجام می‌شود که تنها سه روز تا پایان آتش‌بس باقی مانده و تلاش‌های دیپلماتیک برای دستیابی به توافق ادامه دارد، اما هنوز زمان مشخصی برای ازسرگیری مذاکرات اعلام نشده است.

هم‌زمان، روزنامه وال‌استریت ژورنال گزارش داده که ارتش آمریکا در حال برنامه‌ریزی برای توقیف نفتکش‌های مرتبط با ایران در آب‌های بین‌المللی در روزهای آینده است؛ اقدامی که می‌تواند دامنه تنشها را فراتر از منطقه گسترش دهد.

این در حالی است که نیروهای نظامی رژیم ایران کنترل خود بر تنگه هرمز را تشدید کرده و به چند کشتی تجاری حمله کرده‌اند؛ موضوعی که نگرانی شرکت‌های کشتیرانی را افزایش داده است، به‌ویژه پس از آن‌که وزیر خارجه رژیم ایران پیش‌تر اعلام کرده بود این گذرگاه برای عبور کشتی‌های تجاری «کاملاً باز» است.

بر اساس اعلام فرماندهی مرکزی آمریکا، تاکنون ۲۳ کشتی که در چارچوب محاصره دریایی بنادر ایران قصد خروج داشته‌اند، بازگردانده شده‌اند.

وال‌استریت ژورنال می‌نویسد که گسترش این کارزار می‌تواند به آمریکا امکان دهد کشتی‌های مرتبط با رژیم ایران را در سراسر جهان، از جمله نفتکش‌ها و شناورهای حامل تسلیحات، هدف قرار دهد.

در همین حال، ژنرال دن کین رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا اعلام کرده است: «ایالات متحده به‌طور فعال هر کشتی با پرچم رژیم ایران یا هر کشتی‌ای را که تلاش کند پشتیبانی مادی برای ایران فراهم کند، تعقیب خواهد کرد».

این اقدامات بخشی از کارزار فشار واشنگتن علیه تهران است که مقام‌های دولت ترامپ از آن با عنوان «خشم اقتصادی» یاد می‌کنند.

ترامپ-هگست روبیو 



بیانیه شورای عالی امنیت رژیم با تأکید بر جنگ افروزی از طریق کنترل بر تنگه هرمز

شورای عالی امنیت رژیم با انتشار بیانیه‌ای ضمن اذعان به شکست دور اخیر مذاکرات، بر اعمال کنترل بر تنگه هرمز تا پایان جنگ تأکید کرد

شورای عالی امنیت رژیم در بیانیه‌ای که بعدازظهر شنبه ۲۹ فروردین منتشر شد،
جزئیاتی از مذاکرات اخیر با آمریکا را فاش کرده و از پایان بی‌نتیجه آن خبر داد.این بیانیه همزمان بر تداوم سیاست‌های جنگ افروزانه نظام و اعمال کنترل بر تنگه هرمز تأکید دارد.

بیانیه شورای عالی امنیت رژیم - در بعد از ظهر شنبه ۲۹ فروردین

هیئت مذاکره کننده ایرانی سر سوزنی سازش و عقب‌نشینی و مسامحه نخواهد کرد  

ایران مصمم است تا زمان پایان قطعی جنگ و تحقق صلح پایدار در منطقه نظارت و کنترل بر تردد از تنگه هرمز را اعمال نماید 

 برای تثبیت کامل دستاوردهای میدان نظامی و موفقیت در میدان دیپلماسی همچنان حضور مردم در میادین و خیابان‌ها ضروری است

جمهوری اسلامی ایران در روز چهلم جنگ و با اعلام رسمی رئیس‌جمهور آمریکا در پذیرش طرح ۱۰ ماده‌ای ایران به عنوان چارچوب مذاکرات پایان جنگ، انجام این مذاکرات را با وساطت کشور دوست و برادر پاکستان، در اسلام‌آباد پذیرفت.

این مذاکرات، ۲۱ ساعت بطور بی‌وقفه به طول انجامید و هیئت ایرانی، مطالبات مردم ایران را با جدیت و ابتکار عمل در اوج بی‌اعتمادی به آمریکا مطرح و پیگیری کرد. دشمن به رغم اینکه پیش از آغاز مذاکرات پذیرفته بود در چارچوب طرح ۱۰ ماده‌ای ایران عمل کند، در طول مذاکره مطالبات جدید و زیاده خواهانه‌ای مطرح کرد که با موضع قاطع هیئت ایرانی مواجه و متوجه شد که جمهوری اسلامی ایران به پشتوانه قدرت رزمندگان در میدان و غیرت و حمیت و هوشیاری مردم حاضر در صحنه، به هیچ وجه از مواضع خود کوتاه نخواهد آمد؛ به همین دلیل این مرحله از مذاکرات بدون نتیجه مشخص پایان یافت و ادامه آن به زمانی دیگر که دشمن از زیاده‌خواهی دست بردارد و خواسته‌های خود را مطابق با واقعیت‌های میدان در مقابل ایران پیروز و سربلند اصلاح کند، موکول شد.

در روزهای اخیر با حضور فرمانده ارتش پاکستان در تهران به عنوان واسطه و طرف میانجی مذاکرات، پیشنهادات جدیدی از سوی آمریکایی‌ها مطرح شده که جمهوری اسلامی ایران در حال بررسی آن‌ها است و هنوز پاسخی به آن‌ها داده نشده است.

در اینجا به ملت بزرگوارمان، رزمندگان در میدان و مردم غیور و سلحشور حاضر در میادین و خیابان‌ها در شهرها و روستاهای کشور اعلام می‌کنیم هیئت مذاکره کننده ایرانی برای تثبیت پیروزی‌های شگرف و تاریخی ملت ایران سر سوزنی سازش و عقب‌نشینی و مسامحه نخواهد کرد.

یکی از پیش‌شرط‌ های ضروری پذیرش آتش‌بس موقت از سوی ایران، توقف آتش در همه جبهه‌ها از جمله لبنان بود که دشمن صهیونی از همان ابتدا با حملات وحشیانه به کشور لبنان و حزب‌الله قهرمان، آن را نقض نمود.

با پا فشاری جمهوری اسلامی ایران، رژیم صهیونی به آتش‌بس در لبنان تن در داد و مقرر شد در صورت رعایت آتش‌بس در همه جبهه‌ها توسط دشمن، تنگه هرمز بصورت موقت تا پایان زمان آتش‌بس، صرفا برای عبور کشتی‌های تجاری و نه شناورهای نظامی، و شناورهای غیر نظامی کشورهای متخاصم‌، با کنترل و مجوز نیروهای مسلح ایران و از مسیر تعیین شده توسط ایران، گشایش مشروط داشته باشد.

با عنایت به اینکه عمده تجهیز پایگاه‌های نظامی آمریکا در منطقه خلیج فارس، از طریق عبور و مرور شناورها از تنگه هرمز تامین می‌شود و این، تهدید علیه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران و منطقه خلیج فارس می‌باشد. ایران مصمم است تا زمان پایان قطعی جنگ و تحقق صلح پایدار در منطقه، نظارت و کنترل بر تردد از تنگه هرمز را اعمال نماید.

دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با یادآوری توصیه‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی تاکید می‌کند برای تثبیت کامل دستاوردهای میدان نظامی و موفقیت در میدان دیپلماسی، همچنان حضور مردم رشید ایران در میادین و خیابان‌ها و حفظ هوشیاری کامل در جبهه‌ها و مراقبت از انسجام ملی توسط مسئولان، رسانه‌ها و فعالین سیاسی و اجتماعی ضروری است.

دبیرخانه شورای عالی امنیت رژیم - ۲۹ فروردین ماه ۱۴۰۵

 
لطفاً به اشتراک بگذارید:
TelegramXFacebookEmailPinterest

خبرهای مرتبط