آتش‌بس در لبه فروپاشی؛ هرمز، امارات و کشتی‌ها در کانون درگیری

آتش‌بس در لبه فروپاشی؛ هرمز، امارات و کشتی‌ها در کانون درگیری

بحران تنگه هرمز پس از حملات به امارات و کشتی‌ها – پوشش زنده

۱۴۰۵/۲/۱۴

پس از حملات موشکی و پهپادی به امارات و کشتی‌ها، آغاز عملیات دریایی آمریکا در هرمز و تقابل روایت‌ها درباره درگیری مستقیم، جنگ ایران وارد مرحله‌ای تازه و پرریسک شده است.

جمع‌بندی تحولات (۴ مه ۲۰۲۶- ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۵)

روز گذشته یکی از پرالتهاب‌ترین روزهای جنگ ایران از زمان آغاز آتش‌بس ۸ آوریل بود. با حملات موشکی و پهپادی به امارات متحده عربی، از جمله آتش‌سوزی در مجتمع‌های نفتی فجیره، فعال شدن پدافند هوایی و هشدارهای سراسری، دامنه درگیری عملاً به خاک کشورهای خلیج فارس کشیده شد. هم‌زمان، حوادث متعدد برای کشتی‌های تجاری در اطراف تنگه هرمز گزارش شد؛ از انفجار و آتش‌سوزی کشتی‌های کره‌ای گرفته تا حملات پهپادی به نفتکش‌ها.

در همین چارچوب، ایالات متحده عملیات «پروژه آزادی» را برای عبور کشتی‌ها از تنگه هرمز آغاز کرد و مدعی شد با یک سامانه دفاعی چندلایه از کشتی‌ها محافظت می‌کند. آمریکا از انهدام قایق‌های تندرو، رهگیری موشک‌ها و پهپادها سخن گفت، در حالی که ایران این ادعاها را تکذیب کرد و تأکید داشت هیچ شناوری بدون هماهنگی عبور نکرده است.
سپاه پاسداران رژیم ایران محدوده جدید کنترل دریایی را اعلام کرد و هشدار داد عبور بدون مجوز با پاسخ قاطع روبه‌رو می‌شود.

در سطح سیاسی، ترامپ در سخنرانی رسمی خود ضمن دفاع از عملیات نظامی، مدعی تضعیف کامل توان نظامی ایران شد و بار دیگر خط قرمز آمریکا درباره سلاح هسته‌ای را تکرار کرد. هم‌زمان، کشورهای منطقه از جمله امارات و بحرین در آماده‌باش امنیتی قرار گرفتند و بازار انرژی با جهش قیمت نفت به بالای ۱۱۰ دلار واکنش نشان داد.

مجموع این تحولات نشان می‌دهد آتش‌بس شکننده وارد مرحله آزمون جدی شده و هر تحرک دریایی یا حمله موضعی می‌تواند به گسترش سریع درگیری منجر شود.

در پوشش زنده همراه ما باشید تا در جریان آخرین اخبار و تحولات روز قرار بگیرید.

 

 



دونالد ترامپ: از جنگ با ایران حمایت نمی‌کنم، اما اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهیم

رئیس‌جمهور آمریکا هم‌زمان از پیشرفت مذاکرات گفت و به تهدید نظامی در هرمز اشاره کرد

العربیه فارسی - ۵ مهٔ ۲۰۲۶ - ۱۵اردیبهشت ۱۴۰۵

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، شامگاه دوشنبه اعلام کرد که از جنگ با ایران حمایت نمی‌کند، اما در عین حال تأکید کرد که واشینگتن اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد. ترامپ در گفت‌وگو با خبرنگاران در کاخ سفید گفت:
«من از جنگ با ایران حمایت نمی‌کنم، آن را دوست ندارم و اصولاً جنگ‌ها را دوست ندارم.»

با این حال، او مدعی شد که توان نظامی ایران به‌شدت تضعیف شده و گفت:
«ایران دیگر نه ناوگان دریایی دارد، نه موشک و حتی نه فرمانده‌ای.»

تهدید در تنگه هرمز و قواعد جدید درگیری

ترامپ با اشاره به تحولات اخیر در تنگه هرمز گفت ارتش آمریکا در چارچوب قواعد جدید درگیری ترجیح می‌دهد شناورهای ایرانی را منهدم کند تا نجات دهد. او همچنین هشدار داد اگر ایران در جریان عملیات آمریکا در تنگه هرمز به کشتی‌های آمریکایی حمله کند، «نابود خواهد شد».

رئیس‌جمهور آمریکا تأکید کرد استقرار نیروهای نظامی آمریکا در منطقه ادامه دارد و افزود: «در صورت نیاز از تمام سلاح‌های پیشرفته خود استفاده خواهیم کرد.»

مذاکرات؛ «اوضاع بسیار خوب پیش می‌رود»

ترامپ در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به مسیر دیپلماسی گفت:
«اوضاع با ایران بسیار خوب پیش می‌رود.»

او پیش‌تر در همان روز، دو گزینه را پیش روی تهران گذاشته بود: «توافقی با حسن نیت» یا «ازسرگیری جنگ»؛ موضعی که نشان‌دهنده رویکرد هم‌زمان فشار نظامی و باز گذاشتن مسیر مذاکره از سوی واشینگتن است.

 

ترامپ۵ 

 



گلف‌نیوز: آتش‌بس یا پوشش؟ نقض آتش بس توسط رژیم ایران

بیرون کشیدن موشک‌ها و جابه‌جایی دارایی‌ها، نشانه آماده‌سازی برای مرحله بعدی درگیری

گلف‌نیوز - ۵ مهٔ ۲۰۲۶ - ۱۵اردیبهشت ۱۴۰۵

گلف‌نیوز در تحلیلی نوشت که آتش‌بس میان ایالات متحده و ایران، به‌جای کاهش تنش، به‌طور فزاینده‌ای به‌عنوان یک مکث استراتژیک تلقی می‌شود که تهران از آن برای بازسازی توان نظامی و آماده‌سازی برای ادامه درگیری استفاده کرده است. به گزارش این رسانه، حملات موشکی و پهپادی اخیر رژیم ایران به امارات متحده عربی، تنها چند روز پس از اعلام پایان خصومت‌ها از سوی دونالد ترامپ، این برداشت را تقویت کرده است.

نقض آتش‌بس با حملات تازه

در تازه‌ترین تشدید تنش، ایران روز دوشنبه موشک و پهپاد به سمت امارات شلیک کرد؛ اقدامی که عملاً آتش‌بس شکننده را نقض کرد. این حملات، نگرانی‌های پیشین مقام‌های اماراتی را تشدید کرده است. انور قرقاش، مشاور ارشد دیپلماتیک رئیس‌جمهور امارات، پیش‌تر هشدار داده بود که پس از «تجاوز خائنانه» علیه همسایگان، نمی‌توان به ایران در خصوص ترتیبات تنگه هرمز اعتماد کرد؛ دیدگاهی که به‌گفته گلف‌نیوز، با تحولات اخیر تقویت شده است.

بیرون کشیدن موشک‌ها و بازیابی توان

به نقل از ان‌بی‌سی نیوز، ایران تلاش‌های خود را برای بیرون کشیدن موشک‌ها و مهمات مدفون یا گرفتار زیر آوار حملات آمریکا و اسرائیل، بازگشایی سامانه‌های پرتاب و پراکنده‌سازی دارایی‌های نظامی تسریع کرده است. مقام‌های آمریکایی به این شبکه گفته‌اند هدف از این اقدامات، بازسازی سریع توان موشکی و پهپادی ایران است.

پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، نیز پیش‌تر گفته بود واشینگتن این تحرکات را از نزدیک زیر نظر دارد و تأکید کرده بود: «ما می‌دانیم چه دارایی‌هایی را جابه‌جا می‌کنید و به کجا منتقل می‌کنید.» او افزود ایران در حال «بیرون کشیدن» موشک‌ها و پرتابگرها از تأسیسات آسیب‌دیده است.

آزمودن مرزهای آتش‌بس

در حالی که ایران به بازسازی توان خود می‌پردازد، نشانه‌هایی از آزمودن محدودیت‌های آتش‌بس نیز دیده می‌شود. به گزارش آسوشیتدپرس، نیروهای ایرانی موشک‌های کروز، پهپادها و قایق‌های کوچک را به سمت کشتی‌ها در تنگه هرمز شلیک کرده‌اند؛ اقداماتی که واکنش نیروهای آمریکایی، از جمله غرق کردن چند قایق تهدیدکننده کشتی‌های تجاری را در پی داشته است.

سخت‌تر شدن معادلات داخلی

گلف‌نیوز می‌نویسد «هم‌زمان، تندروها در ساختار قدرت ایران نفوذ بیشتری یافته‌اند. تحلیلگران معتقدند سپاه پاسداران کنترل تصمیم‌گیری‌های زمان جنگ را تثبیت کرده و رویکردی مبتنی بر استقامت و آمادگی—نه سازش—را پیش می‌برد. در داخل کشور نیز، با قطع گسترده اینترنت و تشدید کارزارهای بسیج حکومتی، فضای امنیتی سخت‌تر شده است.»

به ارزیابی گلف‌نیوز، آتش‌بس فضایی برای بازسازی، آزمایش واکنش‌ها و تنظیم مجدد برای مرحله بعدی در اختیار ایران گذاشته است. اگر حملات اخیر نشانه‌ای باشد، به نظر می‌رسد مرحله بعدی جنگ از هم‌اکنون در حال شکل‌گیری است.

موشکهای رژیم 

 



فاکس‌نیوز: آمریکا قطعنامه سازمان ملل علیه مین‌گذاری ایران در هرمز را پیش می‌برد

مایک والتز: هیچ کشوری حق ندارد اقتصاد جهان را به گروگان بگیرد

فاکس‌نیوز - ۴ مهٔ ۲۰۲۶ - ۱۴اردیبهشت ۱۴۰۵

مایک والتز، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، اعلام کرد واشینگتن در حال پیشبرد یک قطعنامه جدید در شورای امنیت برای جلوگیری از مین‌گذاری ایران در تنگه هرمز و پاسخگو کردن تهران بابت تهدید کشتیرانی جهانی است. به گفته والتز، این اقدام با هدف تقویت مشروعیت بین‌المللی عملیات دریایی جاری آمریکا و مهار رفتارهای «بی‌ثبات‌کننده» ایران انجام می‌شود.

جزئیات قطعنامه پیشنهادی

والتز گفت این قطعنامه—که با همکاری بحرین و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس (GCC) تدوین می‌شود—به‌طور مشخص بر نقض‌های آشکار حقوق بین‌الملل تمرکز دارد و از «پروژه آزادی» جداست، هرچند با آن ارتباط دارد. محورهای اصلی شامل:

  • توقف فوری مین‌گذاری دریایی توسط ایران
  • افشای محل مین‌ها و همکاری با نهادهای ذی‌ربط سازمان ملل
  • ایجاد کریدورهای بشردوستانه برای عبور ایمن کشتی‌ها و تحویل کمک‌ها

او تأکید کرد: «نمی‌توان پذیرفت که کشوری در چارچوب یک درگیری، مجازات جمعی علیه اقتصاد جهانی اعمال کند یا با پاشیدن مین‌های دریایی، ترس و نااطمینانی در جامعه کشتیرانی بین‌المللی ایجاد کند.»

پیوند دیپلماسی و میدان

این ابتکار دیپلماتیک هم‌زمان با اجرای «پروژه آزادی» توسط نیروهای آمریکایی برای ایمن‌سازی عبور کشتی‌های تجاری در هرمز دنبال می‌شود. فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) اعلام کرده نیروهایش برای بازدارندگی از ایجاد مزاحمت‌های دریایی فعال هستند؛ موضوعی که به گفته والتز، شکنندگی آتش‌بس و خطرات مداوم برای جریان انرژی جهانی را برجسته می‌کند.

تأکید بر بعد انسانی

والتز با اشاره به وضعیت هزاران دریانورد غیرنظامی گرفتار در بحران گفت: «این‌ها کاپیتان‌ها، مهندسان، آشپزها و ملوانانی هستند که نقشی در درگیری ندارند و نباید رنج بکشند.» او افزود آمریکا بر عبور ایمن و استمرار کمک‌های بشردوستانه تأکید دارد.

ابهام درباره حمایت روسیه و چین

با وجود این تلاش‌ها، والتز اذعان کرد هنوز مشخص نیست روسیه و چین از این قطعنامه حمایت خواهند کرد یا خیر؛ به‌ویژه آن‌که تلاش مشابهی در آوریل به نتیجه نرسید. او گفت متن جدید دامنه محدودتری دارد و بر موارد روشن نقض حقوق بین‌الملل تمرکز می‌کند تا احتمال مخالفت کاهش یابد.

والتز 

 



پاکستان حملات به امارات را محکوم کرد؛ اسلام‌آباد بر حفظ آتش‌بس تأکید کرد

شهباز شریف: احترام به آتش‌بس شرط لازم برای باز شدن مسیر دیپلماسی است

اسلام‌آباد - ابوظبی - ۵ مهٔ ۲۰۲۶

شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، روز سه‌شنبه ۱۵ اردیبهشت با صدور بیانیه‌ای، حملات انجام‌شده علیه امارات متحده عربی را به‌شدت محکوم کرد و اعلام کرد پاکستان همبستگی کامل خود را با دولت و مردم امارات ابراز می‌کند. او تأکید کرد که پایبندی و احترام به آتش‌بس برای فراهم شدن زمینه بازگشت به دیپلماسی، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.

جزئیات حملات و واکنش امارات

در پی این تحولات، مقام‌های اماراتی روز دوشنبه چندین هشدار امنیتی از طریق تلفن‌های همراه در امارت‌های دبی و ابوظبی صادر کردند و نسبت به تهدید موشکی هشدار دادند.
وزارت دفاع امارات اعلام کرد سامانه‌های پدافند هوایی این کشور با ۱۲ موشک بالستیک، ۳ موشک کروز و ۴ پهپاد مقابله کرده‌اند؛ حملاتی که ابوظبی آن‌ها را به ایران نسبت داد. بنا بر این اعلام، این حملات سه مجروح با جراحات متوسط برجای گذاشته است.

بن‌بست دیپلماسی با میانجی‌گری پاکستان

اظهارات نخست‌وزیر پاکستان در حالی مطرح می‌شود که تلاش‌های دیپلماتیک با میانجی‌گری اسلام‌آباد میان ایالات متحده و ایران به دلیل فاصله زیاد مواضع دو طرف عملاً با بن‌بست روبه‌رو شده است. پاکستان در هفته‌های اخیر کوشیده بود کانال‌های گفت‌وگو را باز نگه دارد، اما تشدید حملات منطقه‌ای، چشم‌انداز دیپلماسی را تیره‌تر کرده است.

زمینه منطقه‌ای

موضع‌گیری اسلام‌آباد، تازه‌ترین واکنش در موج محکومیت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی نسبت به حملات به امارات است؛ حملاتی که هم‌زمان با تشدید تنش‌ها در تنگه هرمز و تلاش‌های آمریکا برای آزادسازی کشتیرانی، نگرانی‌ها درباره فروپاشی آتش‌بس شکننده را افزایش داده است.

شهباز شریف 

 



گزارش‌ها از اعلام وضعیت اضطراری یک هواپیمای سوخت‌رسان آمریکا بر فراز خلیج فارس

تانکر KC‑135R کد ۷۷۰۰ مخابره کرد؛ احتمال فرود اضطراری در قطر

منابع رصد پرواز - ایجپت اینتل ابزرور - ۵ مهٔ ۲۰۲۶ -

به گزارش ایجپت اینتل ابزرور، یک فروند هواپیمای سوخت‌رسان KC‑135R نیروی هوایی ایالات متحده که در حال پرواز بر فراز خلیج فارس و در نزدیکی ایران بوده، به‌تازگی وضعیت اضطراری در پرواز اعلام کرده و کد ۷۷۰۰ را مخابره کرده است.

کد ۷۷۰۰ چیست؟

کد ۷۷۰۰ یک علامت جهانی در هوانوردی است که نشان‌دهنده وضعیت اضطراری عمومی در پرواز بوده و به این معناست که خدمه با مشکلی جدی و غیرعادی مواجه شده‌اند.

کاهش ارتفاع و مقصد احتمالی

بر اساس داده‌های پروازی، این هواپیمای سوخت‌رسان در حال کاهش ارتفاع گزارش شده و احتمال می‌رود برای فرود اضطراری به یکی از پایگاه‌های نزدیک—از جمله دوحه یا پایگاه هوایی العدید در قطر—هدایت شود.

این خبر ابتدا از منابع غیررسمی منتشر شده و تاکنون هیچ‌یک از منابع معتبر بین‌المللی یا نهادهای رسمی ایالات متحده (از جمله سنتکام یا نیروی هوایی آمریکا) آن را تأیید نکرده‌اند. در حال حاضر، این گزارش در حد ادعا است و باید تا انتشار اطلاعات تکمیلی یا تأیید رسمی، با احتیاط به آن نگریست.

 

زمینه تنش

این رخداد در حالی گزارش می‌شود که طی ساعات و روزهای اخیر، تحرکات نظامی آمریکا در خلیج فارس و تنگه هرمز افزایش یافته و منطقه در وضعیت آماده‌باش بالا قرار دارد. تاکنون بیانیه رسمی از سوی نیروی هوایی آمریکا درباره علت اعلام وضعیت اضطراری منتشر نشده است.

 

هواپیمای اف سی سی 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



مقام نظامی رژیم ایران: حادثه فجیره نتیجه ماجراجویی آمریکا برای عبور غیرقانونی از هرمز است

تهران حمله برنامه‌ریزی‌شده به تأسیسات نفتی امارات را رد کرد؛ ادعای غرق قایق‌های تندرو «خلاف واقع» خوانده شد

ایران - ۵ مهٔ ۲۰۲۶ - ۱۵اردیبهشت ۱۴۰۵

در پی انتشار گزارش‌هایی درباره آتش‌سوزی گسترده در تأسیسات نفتی بندر فجیره و انتساب آن به نیروهای مسلح رژیم ایران، یک مقام آگاه نظامی اعلام کرد تهران هیچ برنامه از پیش طراحی‌شده‌ای برای حمله به این تأسیسات نداشته است. به گفته این مقام، آنچه رخ داده «محصول ماجراجویی ارتش آمریکا برای ایجاد معبری جهت عبور غیرقانونی کشتی‌ها از معابر ممنوع تنگه هرمز» بوده و ارتش آمریکا باید پاسخگو باشد.

رد ادعای حمله برنامه‌ریزی‌شده

این مقام نظامی تأکید کرد رژیم ایران به‌طور هدفمند تأسیسات نفتی فجیره را هدف قرار نداده و روایت‌های منتشرشده در این باره تحریف واقعیت است. او افزود تلاش‌های اخیر آمریکا برای بازکردن مسیرهای دریایی بدون هماهنگی، ریسک‌های امنیتی را افزایش داده و پیامدهای آن نباید به ایران نسبت داده شود.

تکذیب ادعای غرق قایق‌های تندرو

هم‌زمان، در واکنش به ادعای ارتش آمریکا مبنی بر هدف قرار دادن شش قایق تندروی ایرانی، این مقام گفت: «هیچ‌یک از شناورهای رزمی سپاه مورد اصابت قرار نگرفته است.»
به گفته او، بررسی‌ها و تحقیق از منابع محلی نشان می‌دهد نیروهای آمریکایی به‌جای شناورهای نظامی، به سمت دو قایق کوچک حامل بار مردم شلیک کرده‌اند؛ قایق‌هایی که از خصب در سواحل عمان به سمت سواحل ایران در حرکت بودند.

«رفتار شتاب‌زده ناشی از وحشت»

منابع آگاه نظامی این اقدام را شتاب‌زده و ناشیانه توصیف کردند و آن را نتیجه «وحشت زائدالوصف و کابوس‌گونه» نظامیان آمریکایی از عملیات قایق‌های تندروی سپاه دانستند. به گفته آنان، چنین رفتارهایی نشان‌دهنده تشدید تنش و خطر خطای محاسباتی در آبراه‌های حساس منطقه است.

زمینه تنش

این اظهارات در شرایطی بیان می‌شود که طی روزهای اخیر، تقابل روایت‌ها درباره امنیت تنگه هرمز، عبور کشتی‌ها و حوادث دریایی افزایش یافته و هم‌زمان، نگرانی‌ها درباره پیامدهای امنیتی و اقتصادی تشدید شده است.

آتش سوزی در فجیره امارات 

 



رویترز: بریتانیا حملات ایران به امارات متحده عربی را محکوم کرد

استارمر خواستار بازگشت تهران به دیپلماسی برای حفظ آتش‌بس شد

لندن – رویترز - ۵ مهٔ ۲۰۲۶ - ۱۴اردیبهشت ۱۴۰۵

کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، روز دوشنبه حملات پهپادی و موشکی ایران به امارات متحده عربی را محکوم کرد و از تهران خواست برای جلوگیری از تشدید بیشتر تنش‌ها در خاورمیانه، به‌طور معنادار وارد مسیر دیپلماسی شود.

دفتر نخست‌وزیری بریتانیا اعلام کرد استارمر تأکید کرده است لندن در همبستگی کامل با امارات متحده عربی قرار دارد و به حمایت از دفاع شرکای خود در خلیج فارس ادامه خواهد داد. او گفت:
«این تنش‌زایی باید متوقف شود. رژیم ایران باید برای تضمین تداوم آتش‌بس در خاورمیانه و دستیابی به یک راه‌حل دیپلماتیک بلندمدت، به‌طور جدی در مذاکرات مشارکت کند.»

تشدید کم‌سابقه تنش پس از آتش‌بس

به گزارش رویترز، این موضع‌گیری پس از آن مطرح شد که ایران روز دوشنبه به چندین کشتی در تنگه هرمز حمله کرد و یک بندر نفتی در امارات متحده عربی را دچار آتش‌سوزی کرد. این تحولات هم‌زمان با تلاش دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، برای به‌کارگیری نیروی دریایی ایالات متحده به‌منظور آزادسازی کشتیرانی در تنگه هرمز رخ داد؛ رخدادهایی که به گفته رویترز، بزرگ‌ترین تنش نظامی از زمان اعلام آتش‌بس چهار هفته پیش را رقم زده است.

زمینه بین‌المللی

اظهارات استارمر نشان‌دهنده هم‌سویی لندن با مواضع کشورهای خلیج فارس و ایالات متحده در قبال تحولات اخیر است؛ در شرایطی که آینده آتش‌بس شکننده و مسیر دیپلماسی، بیش از هر زمان دیگری در معرض خطر فروپاشی قرار گرفته است.

استارمر نخست وزیز انگلستان 

 



فاکس‌نیوز: بسنت از «خفه‌سازی اقتصادی» ایران گفت و هشدار داد تهران ممکن است چاه‌های نفت را ببندد

وزیر خزانه‌داری آمریکا: رژیم حتی توان پرداخت حقوق نیروهایش را ندارد

فاکس‌نیوز - ۴ مه ۲۰۲۶ - ۱۴اردیبهشت ۱۴۰۵
گزارش ویژه از فشار اقتصادی آمریکا بر ایران

شبکه فاکس‌نیوز در گزارشی با محور گفت‌وگوی اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده، اعلام کرد تشدید فشارهای اقتصادی و محاصره دریایی آمریکا ممکن است ایران را در یک بازه زمانی کوتاه ناچار کند چاه‌های نفت خود را ببندد؛ تحولی که به گفته او نشان‌دهنده رسیدن فشارها به نقطه‌ای بی‌سابقه است.

زیان روزانه صدها میلیون دلاری

به گفته مجری برنامه، ایران در نتیجه محاصره مداوم آمریکا روزانه تا ۴۰۰ میلیون دلار از درآمد فروش نفت خود را از دست می‌دهد. این محاصره تا دو میلیون بشکه در روز از صادرات نفت ایران را مسدود کرده و تهران را ناچار کرده است نفت تولیدی را ذخیره‌سازی کند؛ در حالی که ظرفیت‌های ذخیره به سرعت در حال پر شدن است.

«عملیات خشم اقتصادی»

بسنت گفت این روند از دستور دونالد ترامپ در ماه مارس برای اجرای سیاست «فشار حداکثری» آغاز شد و سه هفته پیش با فرمان رئیس‌جمهور برای شروع «عملیات خشم اقتصادی» وارد مرحله تازه‌ای شد. او این وضعیت را به «دویدن سرعتی به سمت خط پایان» تشبیه کرد و افزود:
«ما رژیم را خفه کرده‌ایم؛ آن‌ها حتی قادر به پرداخت حقوق سربازانشان نیستند. این یک محاصره اقتصادی واقعی است که همه بخش‌های دولت آمریکا در آن دخیل‌اند.»

هدف گرفتن شریان‌های مالی

وزیر خزانه‌داری آمریکا تأکید کرد فشارها تنها به نفت محدود نیست و کشتی‌ها، بانک‌ها و دارایی‌های دیجیتال را نیز دربر می‌گیرد. به گفته او، آمریکا ۳۴۴ میلیون دلار ارز دیجیتال مرتبط با ایران را مسدود کرده و فشار بر هر فرد یا نهادی که بخواهد پول به ایران—به‌ویژه برای کمک به سپاه پاسداران—منتقل کند، افزایش یافته است.

همکاری کشورهای خلیج فارس

بسنت افزود ایران با حملات نظامی به همسایگان خلیج فارس «محاسبه اشتباهی» انجام داد و همین امر باعث شد این کشورها که پیش‌تر تا حدی اجازه ورود پول ایران به سیستم‌های بانکی خود را می‌دادند، اکنون کاملاً همکاری کنند و جزئیات دارایی‌ها را در اختیار واشینگتن بگذارند تا مسدود شوند.

فشار بر چین

در بخش دیگری از گفت‌وگو، بسنت گفت دولت آمریکا در تماس‌های خود با چین، بارها تأکید کرده که خرید انرژی از ایران به تأمین مالی بزرگ‌ترین حامی دولتی تروریسم کمک می‌کند. او افزود رئیس‌جمهور ترامپ صراحتاً گفته ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد و باید ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود را تحویل دهد.

جمع‌بندی

به روایت فاکس‌نیوز، دولت ترامپ با ترکیب محاصره دریایی، تحریم‌های مالی و فشار بر شرکای تجاری ایران در حال انتقال جنگ از میدان نظامی به مرحله خفه‌سازی اقتصادی است؛ مرحله‌ای که به گفته وزیر خزانه‌داری آمریکا، می‌تواند تهران را در آستانه تصمیم‌های سخت و پرهزینه قرار دهد.

اسکات بسنت- مصاحبه با فاکس نیوز 

 



رئیس‌جمهور آمریکا «پروژه آزادی» را اقدامی بشردوستانه خواند و از موفقیت محاصره سخن گفت

فاکس‌نیوز - ۴ مه ۲۰۲۶ - ۱۴اردیبهشت ۱۴۰۵

شبکه فاکس‌نیوز گزارش داد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، در گفت‌وگویی با تری ینگست درباره تحولات اخیر پیرامون ایران و تنگه هرمز، هشدار صریحی به تهران داده و گفته است اگر ایران به کشتی‌های آمریکایی در خلیج فارس یا نزدیکی تنگه هرمز حمله کند، «از روی زمین محو خواهد شد».

«پروژه آزادی» و ادعای اقدام بشردوستانه

به گفته این خبرنگار، ترامپ عملیات موسوم به «پروژه آزادی» را تلاشی برای کمک به صدها کشتی و بیش از ۲۰ هزار دریانوردی توصیف کرده که در خلیج فارس گرفتار شده‌اند. او به فاکس‌نیوز گفت این اقدام را برای «بشریت» انجام می‌دهد، زیرا ذخایر غذا و تدارکات برخی کشتی‌ها در پی تهدیدات مداوم ایران رو به اتمام بوده است.

ترامپ تأکید کرد آمریکا قصد متوقف کردن کشتی‌های تجاری عبوری از تنگه هرمز را ندارد، بلکه به آن‌ها کمک می‌کند؛ در حالی که کشتی‌هایی که از بنادر ایران حرکت می‌کنند هدف محاصره نیروی دریایی آمریکا قرار گرفته‌اند.

مذاکره یا تشدید درگیری

رئیس‌جمهور آمریکا در این گفت‌وگو گفت پس از فشارهای مستمر آمریکا، ایران «انعطاف‌پذیرتر از گذشته» شده است. با این حال، او دو مسیر را پیش‌روی تهران دانست:
یا «یک معامله با حسن نیت» انجام دهد، یا اینکه عملیات رزمی می‌تواند از سر گرفته شود.

ترامپ محاصره دریایی را «بزرگ‌ترین دستاورد نظامی» دولت خود خواند و گفت آمریکا در سراسر جهان پایگاه دارد و نیروهایش «مجهز و آماده» هستند.

روایت نظامی آمریکا

در ادامه این گزارش، دریاسالار برد کوپر، فرمانده سنتکام، اعلام کرد موشک‌های کروز و پهپادهایی به سمت کشتی‌های نیروی دریایی و کشتیرانی تجاری شلیک شده که همگی دفع شده‌اند. او افزود قایق‌های کوچک که به سمت کشتی‌های تجاری حرکت کرده بودند، توسط هلیکوپترهای آپاچی و سی‌هاوک متوقف شدند.

یک سرهنگ بازنشسته تفنگداران دریایی نیز در گفت‌وگو با فاکس‌نیوز مدعی شد نیروی دریایی آمریکا با سامانه‌های دفاعی مانند ایجیس و فالانکس، برتری قاطع دارد و تلاش‌های سپاه پاسداران با قایق‌های کوچک را «مذبوحانه» توصیف کرد.

فشار اقتصادی بر ایران

در بخش پایانی گزارش، به هزینه‌های اقتصادی محاصره اشاره شد. به گفته این کارشناس نظامی، محاصره روزانه صدها میلیون دلار به اقتصاد ایران آسیب می‌زند و سقوط ارزش پول ملی ایران نشانه‌ای از اثرگذاری فشار اقتصادی است؛ عاملی که به باور او، حتی بیش از ابزار نظامی می‌تواند تعیین‌کننده باشد.

ترامپ۶ 

 



رویترز: قالیباف از «تثبیت معادله جدید» در تنگه هرمز سخن گفت رئیس مجلس ارتجاع: ادامه وضع موجود برای آمریکا ناپایدار است

 

وایر خبرگزاری رویترز | ۵ مه ۲۰۲۶ - ۱۵اردیبهشت ۱۴۰۵

قالیباف، رئیس مجلس ارتجاع، روز دوشنبه اعلام کرد که امنیت کشتیرانی و ترانزیت انرژی به‌دلیل آنچه او نقض آتش‌بس و اعمال محاصره از سوی ایالات متحده و متحدانش خواند، به خطر افتاده است. قالیباف در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که «معادله جدیدی در تنگه هرمز در حال تثبیت است».

قالیباف افزود: «خوب می‌دانیم که استمرار وضع موجود برای آمریکا غیرقابل تحمل است؛ در حالی که ما هنوز حتی شروع هم نکرده‌ایم.» او تأکید کرد که به‌زعم تهران، سیاست‌های فعلی واشینگتن در خلیج فارس پایدار نخواهد بود.

بررسی مشارکت کره جنوبی در «پروژه آزادی»

در تحولی مرتبط، خبرگزاری نیوزیس گزارش داد که کاخ آبی کره جنوبی اعلام کرده دفتر ریاست‌جمهوری در حال بررسی این موضوع است که آیا سئول می‌تواند در طرح جدید دونالد ترامپ موسوم به «پروژه آزادی»—برای کمک به کشتی‌های سرگردان در تنگه هرمز—مشارکت کند یا خیر. این طرح از سوی آمریکا برای تسهیل عبور و مرور کشتی‌های تجاری معرفی شده است.

موضع امارات؛ محکومیت تهران

هم‌زمان، مشاور انور قرقاش، رئیس‌جمهور امارات متحده عربی، اعلام کرد ابوظبی از پیام‌های همبستگی کشورهای خلیج فارس، عربی و بین‌المللی که «حمله خائنانه ایران» را محکوم کرده‌اند، قدردانی می‌کند. او گفت این مواضع نشان می‌دهد که به باور امارات، ایران طرف متجاوز و عامل تشدید بحران در خلیج فارس و منبع تهدید برای امنیت و ثبات منطقه است.

زمینه تنش

اظهارات متقابل تهران، واشینگتن و پایتخت‌های منطقه‌ای در حالی مطرح می‌شود که تنش‌ها پیرامون تنگه هرمز و عملیات دریایی آمریکا برای ازسرگیری کشتیرانی تجاری ادامه دارد و چشم‌انداز آتش‌بس شکننده، همچنان نامطمئن است.

نقشه هرمز 

 

لطفاً به اشتراک بگذارید:
TelegramXFacebookEmailPinterest

خبرهای مرتبط