هرتا گملین: کارنامه ساواکِ شاه مترادف با شکنجه و قتل است

هشدار وزیر پیشین دادگستری آلمان نسبت به کارزارهای رضا پهلوی و خطرات بازسازی دیکتاتوری گذشته

خانم پروفسور هرتا دویبلر گملین، وزیر پیشین دادگستری آلمان، طی مقاله‌یی در نشریه «بروکسل سیگنال» با یادآوری خاطرات خود از جنایات و سرکوبگریهای مأموران ساواک شاه سابق در جریان سفر سال ۱۹۶۷ به برلین، نسبت به تحولات نگران‌کننده ماه‌های اخیر و بازگشت رضا پهلوی به صحنه سیاسی هشدار داد. وی با تأکید بر کارنامه خونین ساواک در نقض سیستماتیک حقوق‌بشر، شکنجه و اعدام، تلاش‌های کنونی برای تطهیر آن دوران را تلاشی برای نابودی بنیانهای یک آینده دموکراتیک توصیف کرد.

خانم پروفسور هرتا دویبلر گملین وزیر پیشین دادگستری آلمان، طی مقاله‌یی در بروکسل سیگنال می‌نویسد: من خاطرات زنده‌ای از سفر شاه به برلین در ۲ ژوئن ۱۹۶۷ دارم. در آن زمان، من به‌عنوان یکی از نمایندگان دانشجویان دانشگاه آزاد برلین، به‌عنوان ناظر در تظاهرات دانشجویان در برابر شهرداری شونبرگ شرکت کردم؛ جایی که شاه برای یک دیدار تشریفاتی نزد آلبرتس، کارگزار حکومتی و شهردار وقت، رفته بود تا دفتر طلایی برلین را امضا کند.

همان‌طور که عکس‌هایی که اکنون در دسترس هستند نشان می‌دهد، تعداد دانشجویان تظاهر کننده در برابر شهرداری برلین زیاد نبود و محل تظاهرات عملاً محصور شده و توسط شمار زیادی از مأموران پلیس برلین به‌دقت تحت‌نظر بود. اما ظاهراً این مراقبت و محاصره، برای ساواک پلیس مخفی شاه، کافی نبود؛ مأموران ساواک که تظاهرات دانشجویان دانشگاه آزاد برلین را نوعی توهین به مقام سلطنت می‌دانستند، از روی موانع به روی صفوف تظاهر کنندگان پریدند و دانشجویان، زنان و مردان جوان را با چماق‌های بلند چوبی کتک زدند.

خطر بازنویسی سابقه سرکوبگرانه شاه و تضعیف آینده دموکراتیک

امروز من همه اینها را به یاد می‌آورم، زیرا در ماه‌های اخیر، تحولی نگران‌کننده پدیدار شده است: امروز، رضا پهلوی از طریق کارزارهایی بسیار سازمان‌یافته و دارای تأمین مالی قابل توجه، بار دیگر وارد صحنه سیاسی شده و خود را «تسهیل‌کننده گذار» معرفی می‌کند. این امر پرسش‌های فوری و مهمی را درباره منابع حمایت مالی و پشتیبانی سیاسی پشت این تلاش‌ها مطرح می‌سازد.

خانم گملین با یادآوری سرکوب و شکنجه و اعدام در دوران شاه سابق می‌افزاید: رژیم شاه با سرکوب سیستماتیک مشخص می‌شد؛ از جمله آزار و تعقیب مخالفان سیاسی، وکلا، دانشجویان، هنرمندان، و استفاده گسترده از شکنجه و کشتار. این سوءاستفاده‌ها مستقیماً به رشد نیروهای انقلابی و قیامی دامن زد که به سقوط شاه انجامید و در نهایت زمینه را برای ظهور رژیم کنونی فراهم کرد. هر تلاشی برای بازنویسی این سابقه سرکوبگرانه که مربوط به رژیم گذشته است، نه‌تنها نادرست است، بلکه بنیانهایی را که یک آینده دموکراتیک باید بر آنها بنا شود، تضعیف می‌کند.

تظاهراتی که ماه گذشته در رگنسبورگ برگزار شد، نمونه‌یی از این‌گونه تلاش‌هاست. در آنجا، گروه‌های سازمان‌یافته هوادار ساواک به‌طور علنی نمادها و نشانهای مرتبط با ساواک، پلیس مخفی بدنام شاه را به نمایش گذاشتند و مطالب مربوط به آن را توزیع کردند؛ و عملاً سازمانی را ستایش کردند که مترادف با سرکوب، شکنجه و قتل است. کارنامه ساواک در نقض حقوق‌بشر به‌خوبی مستند شده است.

بیشتر بدانید:

👇

ساواک شاه در خدمت شیخ ـ قسمت دوم | سیمای آزادی

ساواک شاه در خدمت شیخ | سیمای آزادی

رونمایی پدیده جدید بچه شاه  به‌نام ساواک جدید «نهاد پادشاهی» _ آفساید ۳۰بهمن۱۴۰۴ | سیمای آزادی

 

 

 

 

 

 

لطفاً به اشتراک بگذارید:
TelegramXFacebookEmailPinterest

خبرهای مرتبط