پیشنهاد جدید ایران برای پایان جنگ و بازگشایی هرمز؛ «دور زدن» پرونده هستهای

تحرکات دیپلماتیک در خاورمیانه؛ تلاش ایران برای رفع محاصره بدون واگذاری امتیاز هستهای
اکسیوس: نشست اضطراری ترامپ در «اتاق وضعیت» برای بررسی طرح تهران / اختلافنظر در رهبری ایران بر سر امتیازهای هستهای
سایت تحلیلی اکسیوس به نقل از مقامات آمریکایی و منابع آگاه فاش کرد که تهران با ارائه پیشنهادی جدید از طریق میانجیگران پاکستانی، خواستار تفکیک موضوع «پایان جنگ و محاصره» از «مذاکرات هستهای» شده است. در حالی که ترامپ برای بررسی این بنبست دیپلماتیک، تیم امنیت ملی خود را به «اتاق وضعیت» فراخوانده، گزارشها از شکاف عمیق در ساختار قدرت ایران درباره چگونگی مواجهه با شروط سختگیرانه واشینگتن حکایت دارد.
تلاش تهران برای توافق سریع و حفظ اهرم هستهای
به گزارش اکسیوس، پیشنهاد جدید حکومت ایران با هدف هموار کردن مسیر دستیابی به یک توافق سریع، موضوع هستهای را به مراحل بعد موکول کرده است. این طرح که بر حل بحران تنگه هرمز و رفع محاصره دریایی آمریکا تمرکز دارد، بر دو گزینه «تمدید طولانیمدت آتشبس» یا «توافق بر سر پایان دائمی جنگ» استوار است.
کارشناسان معتقدند این پیشنهاد تاکتیکی برای خلع سلاح کردن دونالد ترامپ است؛ چرا که رفع محاصره و پایان جنگ، اهرم فشار اصلی رئیسجمهور آمریکا برای دستیابی به دو هدف بزرگ جنگیاش، یعنی «خروج ذخایر اورانیوم غنیشده» و «تعلیق کامل غنیسازی»، را از بین میبرد.
نشست حساس در «اتاق وضعیت» کاخ سفید
به گفته سه مقام آمریکایی، انتظار میرود دونالد ترامپ روز دوشنبه نشستی کلیدی را در اتاق وضعیت با حضور تیم ارشد امنیت ملی و سیاست خارجی خود برگزار کند. محور اصلی این نشست، بررسی بنبست فعلی در مذاکرات و اتخاذ تصمیم درباره گامهای بعدی در قبال پیشنهاد جدید تهران خواهد بود.
ترافیک دیپلماتیک عراقچی در مسقط و اسلامآباد
اکسیوس در ادامه گزارش خود به تحرکات فشرده عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، اشاره کرد. وی پس از مذاکره با مقامات عمانی در مسقط، برای دور دوم گفتگوها به اسلامآباد بازگشت تا طرح «دور زدن مسئله هستهای» را به کرسی بنشاند.
منابع آگاه اعلام کردند عراقچی برای میانجیگران پاکستانی، مصری، ترکی و قطری روشن کرده است که در داخل رهبری ایران، هیچ اتفاقنظری درباره چگونگی رسیدگی به خواستههای آمریکا (تعلیق ۱۰ ساله غنیسازی و خروج اورانیوم از کشور) وجود ندارد.
واکنش کاخ سفید: آمریکا کارتها را در دست دارد
سخنگوی کاخ سفید در واکنش به این گزارش، با حساس خواندن بحثهای دیپلماتیک به اکسیوس گفت:
«آمریکا از طریق مطبوعات مذاکره نخواهد کرد. همانطور که رئیسجمهور گفته است، ایالات متحده کارتها را در دست دارد و فقط توافقی را میپذیرد که مردم آمریکا را در اولویت قرار دهد و هرگز به ایران اجازه دستیابی به سلاح هستهای را ندهد.»
